Foto: AFI

Publicists Lato Lapsa ceturtdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) aicinājis pārbaudīt vairāku ārstu slēdzienu, ar kuru izspiešanā apsūdzētais uzņēmējs Raimonds Štālbergs ir nopietni slims un tāpēc nevar piedalīties tiesas sēdēs.

Kā portālu "Delfi" informēja Lapsa, viņš ceturtdien iesniedzis KNAB iesniegumu un viņa rīcībā esošos dokumentus, fotogrāfijas un videoierakstu, kas "liecina par iespējamu koruptīvu situāciju veselības aprūpes nozarē un liek domāt par to, ka "Laventa slimošana" ir iespējama arī mūsu dienās".

Lapsa raksta, ka gadiem ilgi slimojušā "Bankas Baltija" saimnieka Aleksandra Laventa gadījumā slēdzienu, kas liedza Laventam ierasties tiesā, bija parakstījis viens ārsts un publiski daudzkārt tika izteiktas aizdomas par ārsta godaprātu un viņa iespējamu „motivēšanu". Štāberga gadījumā slēdzienu izsniegusi "vesela medicīnas darbinieku grupa".


Lapsa iesniegumā KNAB šefam Jaroslavam Streļčenokam raksta: "Kā vēsta ziņu aģentūras ar atsauci uz tiesu sniegto informāciju, izspiešanā apsūdzētais uzņēmējs Štālbergs jau kopš jūlija Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā saka pēdējo vārdu. Pēdējo vārdu viņš turpinājumos esot sacījis gan 27. septembrī, gan 4. oktobrī. Taču tā nav patiesība, - tiesā Štālbergs oficiāli nav redzēts jau ilgāku laiku. 24. septembrī, kad viņam vajadzēja stāties tiesas priekšā, tā saņēmusi neoficiālu ziņu, ka apsūdzētais esot slimnīcā. 27. septembrī tiesa nosūtījusi pieprasījumu slimnīcai, uz ko arī saņemta oficiāla izziņa".

"Pēc manā rīcībā esošām ziņām, ko viegli iespējams pārbaudīt Jūsu vadītajai iestādei, 1.oktobrī Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca tiesai nosūtījusi izziņu, kurā paziņots, ka Raimonds Štālbergs jau no 21. septembra ar smagu diagnozi ārstējoties klīnikā "Gaiļezers". Viņam nozīmēta apjomīga ārstēšana, paredzētas pat ķirurģiskas manipulācijas," raksta Lapsa. Slēdzienu parakstījuši četri ārsti.

Taču, kā rādot videoieraksti un fotogrāfijas, ko Lapsa nodevis KNAB, "nekas neliecina, ka Štālbergs laika posmā, uz ko attiecas minēto ārstu slēdziens, būtu bijis smagi slims un nebūtu varējis ierasties tiesā". Kā liecina fotogrāfijas un videoieraksti, laikā no 28.septembra līdz 7.oktobrim Štālbergs "nevis atradies slimnīcas palātā un cietis smagas sāpes, kā varētu izrietēt no uzstādītās diagnozes, kas viņam ļāvusi izvairīties no tiesas apmeklējuma, bet gan brīvi, sportiskā gaitā pārvietojies kājām, kā arī devies izbraucienos ar "Porsche" markas automašīnu".

"Ir pieļaujams, ka viens ārsts, uzstādot smagu diagnozi, varētu arī kļūdīties, taču grūti iedomāties, ka četri augstas klases profesionāļi visi varētu vienlaikus, bez kādiem papildu apstākļiem kļūdīties un uzstādīt smagu diagnozi (kas dod iespēju neapmeklēt tiesas sēdi) cilvēkam, kurš patiesībā spēj brīvi un sportiski pārvietoties," ir sašutis Lapsa. Viņš arī pieļauj, ka tieši ar šādām metodēm ir bijis iespējams panākt, ka Štālberga tiesas prāva turpinās jau piecus gadus un tiesas spriedums joprojām nav nolasīts.

Lapsa pauž cerību, ka, "neraugoties uz Štālberga iepriekš publiski demonstrēto tuvību" KNAB, šī iestāde "vēlēsies un spēs noskaidrot, kādā tieši veidā ir „motivēti" ārsti, kas uzstādījuši smago diagnozi un līdz ar to ļāvuši šai personai uz ilgāku laiku izvairīties no tiesas".

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izskata krimināllietu, kurā Štālbergs apsūdzēts par naudas izspiešanu no ilggadējā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadītāja, patlaban no amata atstādinātā Finanšu ministrijas darbinieka Vladimira Vaškeviča sievas, uzņēmējas Ināras Vilkastes. Štālbergs apsūdzēts par izspiešanu, piedraudot ar vardarbību, draudot izpaust apkaunojošas ziņas par cietušo. Pats apsūdzētais savu vainu neatzīst.

Kriminālprocesu tiesa skata aiz slēgtām durvīm, jo tajā skarta cietušo privātā dzīve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!