Foto: Shutterstock

Trešdien, 1. februārī, valsts valodas prasmju pārbaudei, kas nepieciešama pastāvīgās uzturēšanās atļaujas pagarināšanai, bija reģistrējušies aptuveni 200 Krievijas Federācijas pilsoņu, kuriem nepieciešams iegūt valodas prasmes apliecinājumu, “Delfi” informēja Valsts izglītības satura centra Administratīvās nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Bērziņa.

Viņa piebilda, ka šis skaitlis vēl var mainīties, jo 1. februāra dienas beigās vēl bija paredzēts apkopot informācija, kas saņemta elektroniski.

Bērziņa atgādināja, ka interesentiem ir iespēja reģistrēties elektroniski, pa pastu un klātienē – Strūgu ielā 4, Rīgā.

No kopējā trešdien pārbaudei reģistrēto Krievijas federācijas pilsoņu skaita, klātienē reģistrēties ieradusies aptuveni viena trešā daļa pretendentu. Krievijas Federācijas pilsoņu un regulāro pārbaudījumu kārtotāju plūsmas ir nodalītas.

Pēc Bērziņas teiktā, rindā uz pierakstīšanos klātienē nevajadzēja gaidīt, iespējams, kādam nācās kādu mirkli uzgaidīt, kamēr tiek apkalpots iepriekšējais cilvēks.

Daži Krievijas Federācijas pilsoņi pārbaudei vēlējušies piereģistrēties Rīgā, Vaļņu ielā 2, kur parasti reģistrējas tie cilvēki, kuri valodas prasmju pārbaudi kārto regulāri, bet arī šajā gadījumā VISC jau bija sagatavojis visu nepieciešamo informāciju, uzskates materiālus, karti ar īsto reģistrācijas vietu un citus atbalsta materiālus, lai ikviens interesents, kurš reģistrēties vēlējās 1. februārī, to varētu izdarīt.

VISC speciālisti novērojuši, ka cilvēki ir ļoti saprotoši, reģistrēšanās laikā turpina nostiprināt savas valodas zināšanas – piesakoties un atbildot uz jautājumiem latviski.

Bērziņa teica, ka centrs no savas puses ikvienu aicina iepazīties gan ar valsts valodas prasmes pārbaudes programmu, gan izmēģināt dažādus treniņuzdevumus, lai pārliecinātos par to, ka zināšanas ir pietiekamas A2 līmenim. Tas noteikti palīdzēs mazināt stresu tajā brīdī, kad būs jānokārto pārbaudes darbs.

Vaicāta, kāpēc informācija par valodas prasmju pārbaudi VISC mājas lapā internetā nav pieejama angļu valodā, Bērziņa teica, ka VISC šobrīd nav saņēmis informāciju no pārbaudes kārtotājiem, ka viņiem būtu problēmas ar informācijas patērēšanu un uztveri latviešu valodā.

VISC atbildīgi iestājas par to, ka Latvijā saziņas valoda ir valsts valoda un vajadzības gadījumā, kad tas ir nepieciešams, sadarbībā ar citām iestādēm, dažādām nevalstiskajām organizācijām, palīdz ar skaidrojumiem cilvēkiem, kuri Latvijā ir nokļuvuši pavisam nesen, piemēram, Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Savukārt Krievijas Federācijas pilsoņiem domātā informācija, kas nepieciešama, lai reģistrētos latviešu valodas prasmes pārbaudei un nokārtotu pārbaudījumu, ir sagatavota vieglā valodā, ar piemēriem un vizuāliem elementiem, kas informāciju palīdz vieglāk uztvert, papildināja Bērziņa.

Tāpat ikvienam ir iespēja izmantot arī dažādus tulkošanas rīkus, lai galveno, kas nepieciešams, būtu iespēja uzzināt, teica VISC pārstāve.

Jau ziņots, ka, valsts valodas prasmju pārbaude, kas nepieciešama pastāvīgas uzturēšanās atļaujas saņemšanai, norit no 1. februāra līdz 24. martam.

Pārbaudes norise plānota no 11. aprīļa līdz 31. jūlijam Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Lai reģistrētos pārbaudījumam, jāiesniedz iesniegums, aizpildot iesnieguma veidlapu, kas pieejama VISC mājaslapā. Fails lejupielādei pieejams VISC mājas lapā.

Iesniegumā nav jānorāda konkrēta pārbaudes adrese un laiks, bet, ja pretendents vēlas, tad var norādīt pilsētu, kurā to vēlas kārtot – Liepājā, Rīgā vai Daugavpilī.

Iesniegumu pretendents var iesniegt vēstulē, sūtot to pa pastu un adresējot VISC, Valsts valodas prasmes pārbaudes nodaļa, Vaļņu iela 2, Rīga, LV-1050. Centrā norāda, ka pasta zīmogam jābūt uzliktam ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms 2023. gada 24. marta.

Tāpat iesniegumu iespējams iesniegt elektroniskā dokumenta formā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu. VISC oficiālā elektroniskā adrese: visc@visc.gov.lv.

Iesniegumu iespējams iesniegt personīgi, taču tad ierašanās iepriekš jāpiesaka telefoniski. Lai pieteiktos, jāzvana uz tālruņa numuru pilsētā, kurā gribat kārtot pārbaudi:

Tad jāsaskaņo ierašanās laiks un vieta, jāierodas klātienē noteiktajā laikā. Pirms ierašanās klātienē gan nepieciešams aizpildīt iesnieguma veidlapu.

Sākot ar 27. martu, VISC tīmekļvietnē būs informācija par konkrētu pārbaudes laiku un vietu, ko pretendents tīmekļvietnē varēs atrast pēc unikālā koda.

VISC atzīmē, ka tad, ja pretendents nevarēs atrast informāciju VISC tīmekļvietnē, viņš var zvanīt pa tālruņiem 67281232; 67814480; 60001613.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērnā gada 24. septembrī stājās spēkā vairāki grozījumi Imigrācijas likumā. Tajos noteikta nepieciešamība daļai cilvēku kārtot valsts valodas prasmes pārbaudi. Valsts valodas prasmes kārtošana attiecas uz Latvijā dzīvojošiem ārvalsts pilsoņiem, kuri pirms citas valsts pilsonības iegūšanas ir bijis Latvijas pilsonis vai nepilsonis.

Pēc grozījumiem Imigrācijas likumā tiesību akta pārejas noteikumi paredz, ka Krievijas pilsonim, kas ir saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju saskaņā ar iepriekš minēto likuma nosacījumu, pastāvīgās uzturēšanās atļauja ir derīga līdz 2023. gada 1. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!