Foto: LETA

Latvija atvieglos aborta iespējas no seksuālas vardarbības cietušām Ukrainas sievietēm, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.

Ministrija likuma izmaiņas izstrādāja, pamatojoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka Krievijas izraisītā bruņotā konflikta ietvaros tiek konstatēti kara noziegumi, tostarp, pret Ukrainas civiliedzīvotājām vērsti seksuālās vardarbības gadījumi, kuru rezultātā ir iespējama nevēlamas grūtniecības iestāšanās.

VM aicinās valdību lemt par grozījumiem likumā, ar kuriem iecerēts noteikt Ukrainas civiliedzīvotājām tiesības saņemt valsts apmaksātu grūtniecības pārtraukšanu un ar to saistītos veselības aprūpes pakalpojumus.

"Lai vienkāršotu un paātrinātu pieejamību grūtniecības pārtraukšanas pakalpojuma saņemšanai Ukrainas civiliedzīvotājām, kuras nolēmušas pārtraukt grūtniecību Krievijas izraisītā bruņotā konflikta Ukrainā radušos apstākļu, tai skaitā, pārdzīvotās seksuālās vardarbības dēļ, izmaiņas likuma paredz nepiemērot atsevišķus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteiktos nosacījumus valsts apmaksātas grūtniecības pārtraukšanas veikšanai," skaidroja VM.

Atbilstoši priekšlikumam, plānots paredzēt iespēju Ukrainas civiliedzīvotājām saņemt grūtniecības pārtraukšanas pakalpojumu ne tikai ārstniecības iestādes stacionārā nodaļā, bet arī dienas stacionārā, nodrošinot vienuviet gan ginekoloģisko konsultāciju, gan grūtniecības pārtraukšanas manipulāciju, kā arī neattiecinot uz Ukrainas civiliedzīvotājām Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteikto tiesību normu, kas paredz, ka grūtniecības pārtraukšanu drīkst veikt ne agrāk kā 72 pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas.

"Tādējādi tiks nodrošināta vienkāršāka un savlaicīgāka grūtniecības pārtraukšanas pakalpojuma saņemšanas iespēja cietušajām Ukrainas civiliedzīvotājām," piebilda VM.

Plānots, ka lēmumu par grūtniecības pārtraukšanu konsultācijas laikā pieņems tas ginekologs, dzemdību speciālists, kurš veiks grūtniecības pārtraukšanu, pirms tam sniedzot grūtniecei konsultāciju, tādējādi grūtniecei nebūs jāuzrāda Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteiktā tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa, kā arī ārstu konsilija apstiprinājums.

Jau vēstīts, ka 24. februārī sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā. No Ukrainas ir aizbēguši vairāk nekā četri miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!