Foto: DELFI

Augstie Covid-19 saslimstības rādītāji Latvijā "precīzi atspoguļo sabiedrības uzvedību", intervijā Latvijas Radio pauda Rīgas Stradiņa universitātes docente un vadošā pētniece, medicīnas doktore sabiedrības veselībā un epidemioloģijā Anda Ķīvīte-Urtāne.

Viņa uzsvēra, ka Covid-19 izplatības mazināšanai noteiktie ierobežojumi darbojas tikai tad, ja tos ievēro, un Latvija ar noteiktajām prasībām būtiski neatšķiras no citām Eiropas valstīm - cīņai ar koronavīrusu nav kādas maģiskās receptes.

"Bet tas, ka inficēšanas gadījumu skaits aizvien ir augsts, "nozīmē, ka cilvēki ierobežojumus neievēro, tieši tik vienkārši tā arī ir"," sacīja eksperte.

Valstīs, kur saslimstību izdodas samazināt, "acīmredzot cilvēki dara kaut ko tādu, lai infekcija neizplatās tālāk", piebilda Ķīvīte-Urtāne.

Viņa arī norādīja, ka Latvijā ieviesti gandrīz visi ierobežojumi, kas arsenālā ir bijuši, "nekas daudz šajā ieroču arsenālā vairs nav, vēl palikuši varbūt pilnīgi pārvietošanās ierobežojumi, piemēram, tikai savas pašvaldības robežās".

Ķīvīte-Urtāne arī atzina, ka jebkuru ierobežojumu mīkstināšana un atcelšana rada risku, ka saslimstība palielināsies. Taču, komentējot valdības ieceri mīkstināt ierobežojumus tirdzniecībā, eksperte atzina, ka ierobežojumi bijuši spēkā ilgi un cilvēki ir noguruši, un šis ir valdības kompromiss.

Jau vēstīts, ka valdība lēmusi ārkārtējo situāciju pagarināt līdz 6. aprīlim. Ceturtdien ministri spriedīs par konkrētiem ierobežojumiem, ko ieviest pēc 7. februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!