Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvija pirmā no Baltijas valstīm ir izveidojusi 100 gigabaitus sekundē ātru saikni ar "GÉANT" - globālo Eiropas datu tīklu, kas nodrošina nacionālo izglītības un pētniecības infrastruktūru sadarbību, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministrija informēja, ka šogad aprit 20 gadi kopš Eiropas projekta "GÉANT" dibināšanas, kas ir uzskatāms par fundamentālu elementu Eiropas akadēmiskajā, zinātnes un izglītības e-infrastrukturā.

"GÉANT" apvieno Eiropas nacionālos izglītības un pētniecības tīklus (NREN), nodrošinot tiešu komunikāciju starp miljoniem akadēmisko lietotāju. Akadēmiskā tīkla pirmsākumos pirms 20 gadiem, Latvijas pieslēgums "GÉANT" tīklam spēja nodrošināt 34 megabaitus sekundē datu apmaiņu.

Laika gaitā tehnoloģijas tika attīstītas, un 2021. gada martā Latvijas pieslēguma kapacitāte Eiropas akadēmiskajam tīklam "GÉANT" tika palielināta no 10 gigabaitiem sekundē uz 100 gigabaitiem sekundē. Salīdzinājumam - Igaunija un Lietuva vēl joprojām lieto ātrumu 40 gigabaitu sekundē un to ir plānots palielināt līdz 100 gigabaitiem sekundē gada laikā.

Pieslēguma ātruma uzlabojumi dod iespēju Latvijas akadēmiskajiem lietotājiem iegūt tiešus, lielas ietilpības saslēgumus ar citiem akadēmiskajiem lietotājiem Eiropā, kas ļauj realizēt kopējus projektus dažādās zinātnes nozarēs, piemēram, radio astronomijā, biomedicīnā, gēnu inženierijā.

"GÉANT" pieslēguma modernizācija veikta plašākā sadarbībā starp IZM, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas Institūtu, un informācijas tehnoloģijas (IT) uzņēmumu "Mikrotīkls, kurā ietilpst arī Gēnu datu tīkla (GDN) izveide Rīgā.

"Mikrotīkls" nodrošināja Latvijas akadēmisko tīklu ar nepieciešamajām iekārtām modernizācijas veikšanai. Šis tehnoloģiskais atbalsts palīdzēja "GÉANT" pieslēguma palielināšanas procesu veikt ātri un veiksmīgi, kā arī parāda Latvijā pieejamās aparatūras atbilstību mūsdienīgiem, augstas veiktspējas datortīklu standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!