Latvijā no Grieķijas Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros ieradušies 15 cilvēki, tostarp septiņi nepilngadīgie, portālu "Delfi" informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Personas ieradās Latvijā vēlā trešdienas vakarā un patlaban atrodas Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos. Kā informē PMLP, pārvietotajām personām nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Starp pārvietotajām personām ir tādu profesiju pārstāvji kā bankas darbinieks, pavārs, bārddzinis un drēbnieks.

Divas ģimenes pārvietotas no Sīrijas un divas no Irākas.

Tūlīt pēc ierašanās Latvijā Valsts robežsardzes amatpersonas pieņēmušas pārvietoto personu iesniegumus un iepazīstinājušas ar patvēruma meklētāja tiesībām un pienākumiem patvēruma procedūras laikā. Tāpat veikta arī sākotnējā aptauja, ievadīti personu pirkstu nospiedumi ''Eurodac'' sistēmā un izsniegti patvēruma meklētāju dokumenti, informēja PMLP.

Turpmākajās dienās Valsts robežsardzes amatpersonas turpinās strādāt ar patvēruma meklētājiem un veiks padziļinātas intervijas un nepieciešamo dokumentu sagatavošanu, lai lietas materiālus varētu nodot PMLPL turpmākam darbam un lēmumu pieņemšanai par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Tāpat pakāpeniski darbu ar pārvietotajām ģimenēm uzsāks citas valsts un nevalstiskās institūcijas, kam jānodrošina latviešu valodas apguve un sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumi.

Pēc garā ceļa un nepieciešamo formalitāšu kārtošanas aizvadītajā naktī ģimenes atpūšas un lūgušas respektēt viņu privātumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!