Foto: AP/Scanpix/LETA

Tuvākajā laikā Latvija nosūtīs Ukrainai pirmos dronus, otrdien, 16. aprīlī, preses konferencē pēc valdības sēdes informēja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa informēja, ka Latvija tuvākajās dienās Ukrainai nosūtīs dronu "pirmo partiju", bet neatklāja, cik daudz dronu tajā būs.

Viņa atgādināja, ka Latvijas īstenotās dronu koalīcijas ietvaros kopumā plānots Ukrainas vajadzībām saražot vienu miljonu dronu.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) piebilda, ka šis būs nozīmīgs Latvijas pienesums Ukrainai. Viņš arī atgādināja, ka dronu ražošanā Latvija vadās pēc tām vajadzībām, ko norāda Ukraina.

"Droni būs papildinājums Ukrainas cīņā par neatkarību," uzsvēra ministrs.

Aizsardzības ministrijā (AM) iepriekš informēja, ka Ukrainas atbalsta Ramšteinas formāta dalībvalstis pievienojās Latvijas vadītajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam.

Līdzās Latvijai nodomu vēstuli par dalību dronu koalīcijā parakstīja Ukraina, Nīderlande, Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Dānija un Vācija.

Sprūds iepriekš norādīja, ka dronu tehnoloģijām ir liela nozīme karadarbības stratēģijā un taktikā. Viņš skaidroja, ka koalīcijas uzdevumi ir īstenot mērķtiecīgas un ātras dronu piegādes Ukrainai, kā arī attīstīt Latvijas un citu sabiedroto dronu spējas.

Aizsardzības ministrs uzsver, ka dronu koalīcija attīstīs arī pašmāju militāro industriju, tostarp Latvija dronu koalīcijas attīstībai gada laikā atvēlēs vismaz desmit miljonus eiro.

Kā pauž ministrs, AM ir saņēmusi informāciju par Ukrainai nepieciešamajiem droniem un uzsākusi sarunas ar vietējiem ražotājiem par to spēju piegādāt Ukrainas vajadzībām atbilstošus dronus un to daļas.

Ministrijā norāda, ka dronu koalīcijas ambīcija ir nodrošināt vienu miljonu dronu Ukrainas vajadzībām. Parakstot nodomu vēstuli, valstis apņemas ieguldīt resursus dronu ražošanai, veikt dronu un rezerves daļu piegādes Ukrainai, kā arī īstenot dronu testēšanu un karaspēka apmācību, un citu tehnisko risinājumu ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!