Ceturtdien, 28. aprīlī, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) paziņojusi lēmumu par alternatīvā statusa piešķiršanu pirmajām divām pārvietotajām ģimenēm no Grieķijas, kas februāra sākumā ieradās Latvijā saistībā ar Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmu.

Ģimene no Eritrejas atradusi dzīvesvietu, savukārt ģimenei no Sīrijas dzīvesvieta vēl tiek meklēta un tā patlaban vēl uzturas patvēruma meklētāju centrā Muceniekos, portālu "Delfi" informēja PMLP preses pārstāve Undīne Priekule. Abas ģimenes par prioritāti uzskatot latviešu valodas apgūšanu un turpmāk vēloties dzīvot un strādāt Latvijā.

Pēc statusa iegūšanas Eritrejas pilsonis, kuram ir plašas un unikālas valodu zināšanas, tikšot pieņemts darbā patvēruma meklētāju centrā. Viņa darba pienākumos ietilps atbalsta sniegšana centra darbiniekiem, nodrošinot ikdienas saziņu ar patvēruma meklētājiem, kā arī mutvārdu un rakstveida tulkošana no tigriņu, arābu un amharu valodām, atklāj PMLP. Arī ģimene no Sīrijas esot gatava pēc iespējas ātrāk iesaistīties darba tirgū, tiklīdz būs tāda iespēja un to varēs apvienot ar Latviešu valodas apgūšanu.

Jau ziņots, ka februāra sākumā uz Latviju saistībā ar ES pārvietošanas programmu tika pārvietotas divas ģimenes no Sīrijas un Eritrejas, tostarp divi pirmskolas vecuma bērni.

PMLP atgādina, ka alternatīvo statusu var piešķirt personai, ja ir pamats uzskatīt, ka personai tās mītnes zemē draud nāves sods vai miesas sods, spīdzināšana, necilvēcīga vai pazemojoša izturēšanās vai pazemojoša sodīšana, ir smagi un individuāli draudi, kas apdraud dzīvību vai veselību plaši izplatītas vardarbības dēļ starptautisku, ārējo vai iekšējo bruņoto konfliktu gadījumā. Savukārt bēgļa statusu piešķir personām, kuras savā mītnes zemē pamatoti baidās no vajāšanas rases, reliģijas, tautības, sociālās piederības vai politiskās pārliecības dēļ un, ja iepriekš minēto iemeslu dēļ, persona nespēj vai nevēlas izmantot attiecīgās valsts tiesisko aizsardzību, un persona atrodas ārpus šīs valsts teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!