Foto: F64

Atjaunotās Latvijas neatkarīgās valsts ilgums ceturtdien pārsniedzis Latvijas pirmās brīvvalsts neatkarības posmu, ceturtdien Saeimas plenārsēdē īpašā uzrunā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Latvijas brīvvalsts posms no 1918. gada 18. novembra līdz 1940. gada 17. jūnijam, kad valstī ienāca padomju karaspēks, ildzis 7883 dienas, savukārt atjaunotā neatkarīgā Latvija pastāv jau 7884 dienas, rēķinot no dienas, kad toreizējā Augstākā padome pieņēma likumu par valstiskās neatkarības atjaunošanu – tas notika 1991. gada 21. augustā.

Tā ir simboliska robeža un to ir būtiski uzsvērt, ņemot vērā demokrātijas labumus, ko varam baudīt neatkarīgā un brīvā Latvijā, sacīja Āboltiņa.

"Par to ir jārunā, jo Latvijas valsts atjaunotības princips ir būtiska sastāvdaļa. Šī valsts ir balstīta, pamatojoties uz stabilām vērtībām. (..) Mēs dzīvojam tiesiskā un parlamentārā valstī, mēs varam brīvi paust savu viedokli," uzsvēra Saeimas spīkere.

Viņa arī aicināja atcerēties, ka Latvijas iedzīvotājiem sava valsts un tās pamatā esošās vērtības ir jākopj katru dienu.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēris, ka "21.marts ir Latvijas Brīvības diena, kad ikvienam iedzīvotājam ir iemesls izjust īpašu prieku, ko sniedz brīvība - pulcēšanās un biedrošanās brīvība, pārvietošanās brīvība, domu, pārliecības, izteiksmes un ticības brīvība".

"Šajā dienā priecāsimies par to, ka paši varam lemt savas valsts likteni un to nedara svešas varas, tāpēc aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties svinīgajam pasākumam un kaut uz mirki novērtēt to lielo iespēju, ko esam izcīnījuši," sacījis ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!