Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvija un Igaunija ieviesīs individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un pārmērīga spēka lietošanu pret protesta akciju dalībniekiem Baltkrievijas pilsētu ielās, liecina Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojums.

Latvijas ĀM un Igaunijas ĀM pauž nopietnas bažas par Baltkrievijā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru rezultātus Baltkrievijas sabiedrība nav atzinusi, un mudina panākt mierīgu un likumīgu risinājumu pašreizējai krīzei Baltkrievijā.

Abas ministrijas atzinīgi vērtē trešdien, 19. augustā, sasauktās Eiropadomes secinājumus un ir nolēmušas turpināt kopīgu rīcību, ieviešot mērķtiecīgas individuālas sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām.

Latvija un Igaunija ir sagatavojušas Baltkrievijas amatpersonu sarakstus. Sankcijās būs paredzēts vīzu izsniegšanas aizliegums. Divpusēja rīcība nacionālo sankciju ieviešanai notiks atbilstoši valstu procedūrām pirms Eiropas Savienības sankciju plānotās ieviešanas.

"Latvija un Igaunija ļoti augstu vērtē demokrātijas pamatprincipus, kuri ietver vienu no svarīgākajām demokrātijas pamatnostādnēm – pilsoņu tiesības paust savu politisko gribu brīvās un godīgās vēlēšanās. Latvija un Igaunija augstu vērtē politisko tiesību un demokrātijas standartu ievērošanu visā pasaulē," norāda Latvijas ĀM.

Kā sola ĀM, "Latvija un Igaunija turpinās aktīvi darboties, lai stiprinātu atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Baltkrievija ir un paliks nozīmīga kaimiņvalsts, un Latvija un Igaunija turpinās uzturēt labas kaimiņattiecības ar Baltkrievijas tautu."

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pēc Eiropas Savienības samita paziņoja, ka ES valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!