Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas informatīvās ietekmes centienus raksturo arī agresīva vēršanās pret tās ārpolitikas un ģeopolitikas mērķiem neatbilstošas informācijas izplatību – Ķīna un ar to saistītie subjekti tiešā veidā cenšas ietekmēt izplatīto saturu un pieprasīt sev netīkamas informācijas izņemšanu no attiecīgā medija, šonedēļ publicētajā 2021. gada pārskatā secinājis Valsts drošības dienests (VDD).

VDD vērtējumā šādi centieni atstāj negatīvu ietekmi uz mediju vidi kā demokrātijas vienu no stūrakmeņiem, un tie ir pretrunā Latvijas informatīvās telpas un nacionālās drošības interesēm.

VDD analīze liecina, ka Ķīnas ārpolitikas mērķiem atbilstoši vēstījumi tika izmantoti vairākos Krievijas finansētajos un Kremli atbalstošajos informācijas resursos.

Tas skaidrojams ar to, ka gan Maskavas, gan Pekinas pasaules redzējumā Rietumi un Latvija kā to sastāvdaļa ir "pretinieks", kura pozīcijas nepieciešams vājināt arī ar informatīvās ietekmes instrumentiem.

Latvijas informatīvajā telpā izvērstajās Ķīnas ietekmes aktivitātēs Ķīna aizvien mērķtiecīgāk tika uzdota par reģiona un starptautiskās politiskās sistēmas "stabilizētāju", kā arī nozīmīgu politisko un ekonomisko "spēlētāju".

Tāpat līdzīgi kā 2020. gadā, arī pērn Ķīnas informatīvās ietekmes pasākumi lielā mērā bija pakārtoti šīs valsts centieniem veidot tās pozitīvu tēlu, kas cieta saistībā ar Covid-19 pandēmijas izplatīšanos.

VDD pārskatā norāda, ka aizvadītajā gadā dienesta redzeslokā nonāca arī Ķīnas specdienestu aktivitātes, kas galvenokārt bija saistītas ar interesi par Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgām nozarēm un uzņēmumiem.

Vienlaikus VDD fiksēto Ķīnas specdienestu aktivitāšu līmenis attiecībā uz Latvijas valsti pērn bija zemāks nekā iepriekšējos gados, kas lielā mērā skaidrojams ar Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai ieviestajiem sabiedriskās dzīves un ceļošanas ierobežojumiem.

VDD vērtējumā "paredzamā nākotnē" Ķīnas interese par Latviju atkārtoti pieaugs, it īpaši, ja padziļināsies Rietumu un Ķīnas domstarpības nozīmīgos jautājumos, teikts drošības dienesta pērnā gada darbības pārskatā.

Ķīna 2021. gadā turpināja izvērst aktivitātes Latvijas informatīvajā telpā. Šīs valsts informatīvā ietekme bija vērsta uz tās ārpolitiskajiem mērķiem atbilstoša pasaules redzējuma izplatīšanu, tajā skaitā NATO un Eiropas Savienības (ES) diskreditēšanu.

Vairākos jautājumos Ķīnas intereses pārklājās ar Krievijas interesēm, tāpēc parocīgākie Ķīnas mērķu īstenošanai bija tradicionāli Krievijas propagandas mērķiem Latvijā izmantotie informācijas resursi.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ķīnas informatīvās ietekmes pasākumu būtiska sastāvdaļa bija arī mērķtiecīgs darbs ar potenciālajiem viedokļa līderiem, kuri dažādos formātos nodrošinātu Ķīnai nepieciešamās informācijas sistemātisku apriti.

2021. gadā Latvijas informatīvajā telpā līdzās Krievijas agresīvās ārpolitikas masveidīgajai propagandai un pret Latviju un tās sabiedrotajiem vērstajām informācijas operācijām bija identificējama arī Ķīnas informatīvā ietekme.

Līdzīgi kā 2020. gadā, arī pērn Ķīnas informatīvās ietekmes centienus veidoja tās ārpolitikas mērķiem atbilstošu vēstījumu sistemātiska izplatīšana un mērķtiecīgas sadarbības veidošana ar Latvijas mediju un akadēmiskās vides pārstāvjiem nolūkā tos izmantot kā Ķīnas politisko, ekonomisko un zinātnisko ietekmi veicinošus, noderīgus "viedokļa līderus".

Nozīmīga loma minētajos Ķīnas ietekmes centienos bija šīs valsts diplomātiskajam korpusam Latvijā. Citu valstu pieredze liecina, ka savas ietekmes vairošanai Ķīna izmanto arī dažādas nevalstiskās organizācijas, atzīmē VDD.

Starptautiskajā mediju vidē Ķīnas intereses aktīvi pārstāv Visķīnas žurnālistu asociācija ("All-China Jounralists Association"), kas mēģina veidot attiecības ar citu valstu žurnālistu intereses pārstāvošajām biedrībām.

Viens no šādas sadarbības mērķiem var būt arī regulāra informācijas un datu nodrošināšana Visķīnas žurnālistu asociācijai par attiecīgās valsts mediju vidi un tās aktīvākajiem dalībniekiem, kā arī citiem jautājumiem, kas var būt svarīgi Ķīnas ārpolitikas mērķu realizēšanā, tajā skaitā panākt Ķīnas pozitīva tēla nostiprināšanos citu valstu sabiedrībās, secinājis VDD.

Jau ziņots, ka pērn dažādi informācijas resursi turpināja kalpot kā vieni no galvenajiem Krievijas ietekmes līdzekļiem pret Rietumvalstīm, tostarp Latviju, secinājis VDD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!