Foto: F64

Valstij būs jāmaksā 5000 eiro (aptuveni 3514 lati) kompensācija par sērijveida izvarošanām, laupīšanām un slepkavību ar mūža ieslodzījumu notiesātajam Valērijam Savičam par necilvēcīgiem apstākļiem Daugavpils cietumā, nolēmusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Otrdien ECT pasludināja spriedumu lietā "Savičs pret Latviju", vienbalsīgi atzīstot pārkāpumus, kas cietumā pieļauti pret notiesāto. Savičs, kurš ar pieteikumu ECT vērsās 2003.gada 21.maijā, sūdzējās par stingrajiem režīma noteikumiem Daugavpils cietumā, sakot, ka viņam dienas laikā nav ļauts sēdēt gultā, naktī nav bijis iespējams apmeklēt labierīcības, pastaigās viņš vests ar suņiem, regulāri sodīts un bieži kails pārmeklēts. Daugavpils cietumā vīrietis atradies laikā no 2004.gada līdz 2009.gadam.

Iesniedzējs lūdza ECT atlīdzināt viņam morālo kaitējumu 200 000 eiro (aptuveni 14056 latu) apmērā. Tiesa iesniedzēja prasību par morālā kaitējuma atlīdzību lielākajā daļā noraidīja, kompensācijā piešķirot 5000 eiro.

ECT atzina, ka aizliegums dienas laikā sēdēt un gulēt gultā, pilnīga iesniedzēja nošķiršana un piespiedu ilgstoša izolācija, suņu eskorts pastaigu laikā cietumā, kopsakarā ar aktivitāšu trūkumu, ir uzskatāms par pazemojošu un necilvēcīgu apiešanos. Spriedumā norādīts, ka Daugavpils cietums arī iepriekš kritizēts par režīmu, kuram pakļauti uz mūžu notiesātie.

Vērtējot iesniedzēja sūdzību par regulārām pilnīgām ķermeņa pārbaudēm, tiesa atzīmēja, ka šādas pārbaudes Daugavpils cietumā notika vismaz divas reizes mēnesī, un šo pārbaužu laikā iesniedzējam vajadzēja pilnībā izģērbties vairāku cietuma apsargu klātbūtnē. Pārbaudes bija ikdienas režīma sastāvdaļa un nebija saistītas ar konkrētiem drošības apsvērumiem. ECT ieskatā, atsauce uz citkārt iesniedzēja agresīvo un provokatīvo uzvedību, kā arī noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem viņš bija notiesāts, neattaisnoja pilnīgu ķermeņa pārbaužu automātisku un regulāru piemērošanu, īpaši, ņemot vērā individuālā riska izvērtējuma trūkumu un jau tā stingro cietuma režīmu. Arī aizdomas par nelegālu priekšmetu klātbūtni nevarēja būt mūžīgas, uzskatīja ECT.

ECT cietumnieka sistemātiskas pilnīgas ķermeņa kratīšanas atzina par necilvēcīgu un cilvēka cieņu pazemojošu apiešanos.

Šis spriedums trīs mēnešu laikā ir pārsūdzams, nododot to izskatīšanai ECT Lielajā palātā 17 tiesnešu sastāvā.

1966.gadā dzimušais Savičs šobrīd mūža ieslodzījumu izcieš Jelgavas cietumā. Šādu sodu viņam tiesa piesprieda 2003.gadā. Par attieksmi Daugavpils cietumā ieslodzītais iepriekš sūdzējās dažādās institūcijās Latvijā, arī prokuratūrā un tiesās.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka noziegumus, par kuriem vīrietis notiesāts, izdarīti 2002.gadā no 28.jūnija līdz 24.septembrim Jelgavā, Bauskas rajonā, Rīgā un Jūrmalā. Krimināllietā bija vairākas epizodes par dzimumtieksmes apmierināšana pretdabiski, bet divās epizodēs – par nepilngadīgo izvarošanu, slepkavību un laupīšanām.

2004.gadā viņš, konvoja laikā uz tiesu, mēģināja izbēgt, taču turpat tiesā notverts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!