Foto: DELFI

Latvijas akadēmiskajai videi ir jātiecas uz starptautisku sadarbību un atpazīstamību – tā ir viena no atziņām, kas izskanēja Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotajā diskusijā "Drosme mainīties – ceļš uz augstākās izglītības izcilību".

Diskusijas dalībnieki vērsa uzmanību uz uzdevumiem, kas jāizpilda, lai Latvijas augstskolas arī iegūtu starptautisku aptazīstamību. Piemēram, Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Kristafers Zeiļuks stāstīja, ka Latvijā būtu jāveicina augstākās izglītības pieejamību. Vidzemes augstskolas rektors Gatis Krūmiņš akcentēja nepieciešamību mainīt domāšanas paradigmu, orientējot augstskolas uz plašu vietējo un starptautisku sadarbību.

Savukārt IZM pārstāve Dace Jansone norādīja, ka zinātnes veicināšanai Latvijas augstskolās nepieciešama cilvēkresursu aprite. "Jaunais augstskolu pārvaldības modelis paredz arī jaunu veidu, kā tiks atbalstīta doktorantu ienākšana akadēmiskajā vidē un pētniecības un zinātniskā darba salāgošana ar pasniedzēja darbu. Ja gribam domāt par attīstību, resursi ir jāsadala nevis domājot par procesu kā tādu, bet orientējoties uz sniegumu un rezultātu," viņa paskaidroja.

Zemāk pubilcētajā video redzams diskusijas ieraksts.

Diskusijā piedalījās IZM pārstāve Jansone, uzņēmējs un RTU Absolventu asociācijas priekšsēdētājs Enno Ence, Tartu Universitātes profesors un LU asociētais profesors Indriķis Krams, Vidzemes augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, valodas tehnoloģiju uzņēmuma "Tilde" līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs, kā arī Latvijas Studentu apvienības vadītājs Kristafers Zeiļuks. Diskusiju vadīja Miķelis Bendiks.

Jau vēstīts, ka no 2022. gada valsts budžeta 7,6 miljoni paredzēti zinātnes bāzes finansējuma palielināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!