Foto: F64

Svētdien, 1. decembrī, tiek atzīmēta Latvijas muitas dienesta dibināšanas diena, un šogad aprit 100 gadu, kopš tika izveidota neatkarīgas Latvijas valsts muita, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

VID atgādina, ka 1919. gada 1. decembrī Tirdzniecības un rūpniecības ministrijas sastāvā tika izveidota centrālā Latvijas valsts muitas iestāde – Muitas nodaļa, kas uzsāka muitas iestāžu darbības centralizētu vadību un nodrošināja muitas struktūras tapšanu. Atjaunotais Latvijas Republikas Muitas departaments tika izveidots 1990. gada 3. jūlijā.

Latvijas muitas dienests kopš tā nodibināšanas ir nepārtraukti attīstījies, pilnveidojot muitas kontroles infrastruktūru, modernizējot tehnisko aprīkojumu, izstrādājot muitas informācijas sistēmas un izveidojot pilnībā elektronisku muitas vidi importa, eksporta un tranzīta preču plūsmas uzraudzībai un kontrolei. Šodien Latvijas muita ir līdzvērtīgs partneris pārējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, nodrošinot iekšējā tirgus un sabiedrības aizsardzību, norāda VID.

Šo dienestam nozīmīgo jubileju muitas amatpersonas atzīmē ar vairākiem pasākumiem. Pirmdien, 2. decembrī, atzīmējot Latvijas muitas dibināšanas simtgadi, VID muitas amatpersonas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Ziedu nolikšanā piedalīsies arī Muitas veterānu biedrības un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta pārstāvji.

Pēc svinīgās ziedu nolikšanas ceremonijas tās dalībnieki dosies uz Rīgas 10. pasta nodaļu, kur visas dienas garumā notiks Latvijas muitas simtgadei veltītās Latvijas Pasta izdotās aploksnes speciālā zīmogošana.

VID informē, ka jau 22. novembrī norisinājusies svinīgā sanāksme, kuras laikā par nozīmīgu ieguldījumu muitas politikas īstenošanā un muitas attīstības veicināšanā Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām un sadarbības partneriem tika pasniegts par godu Latvijas muitas dienesta simtgadei īpaši izveidotais apbalvojums – Jubilejas zīme "Latvijas muitai – 100".

Savukārt 7. novembrī, atzīmējot Latvijas muitas simtgadi un muitas izglītības 25 gadu jubileju, notika VID un RTU rīkota starptautiska konference "Vai muita ir gatava rītdienai?/Shaping a Smarter Future of Customs", kurā nozares eksperti no Latvijas un visas pasaules diskutēja par aktuāliem un muitas attīstībai būtiskiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!