Foto: F64
Latvijas iedzīvotāju skaits nebūt nav lielākā valsts problēma, - nelaime ir sastāvā, aģentūrai LETA pauda demogrāfe, Latvijas Zinātņu akadēmijas locekle Pārsla Eglīte.

"Diemžēl iedzīvotāju vidū sāk dominēt nevis jaunāki, bet vecāki cilvēki un līdz ar to nenotiek paaudžu nomaiņa," teica Eglīte. "Varu droši pateikt, ka dzimušo skaits mazināsies, jo deviņdesmito gadu zemās dzimstības dēļ samazināsies auglīgā vecuma sievietes," viņa piebilda.

Lai uzlabotu situāciju, ir jāattīstās valsts ekonomikai, uzskata Eglīte. "Situācijas uzlabošanās ir tieši atkarīga no valsts ekonomiskā stāvokļa. Ja saglabāsies esošā situācija un lielā atšķirība starp Latvijas un Eiropas Savienības vidējiem attīstības rādītājiem dažādās jomās, tad neko labu es nevaru prognozēt," norādīja demogrāfe.

Kā ziņots, 2014.gadā iedzīvotāju skaits Latvijā turpina samazināties - maija sākumā valstī dzīvoja 1 997 500 iedzīvotāju, paziņoja Centrālā statistikas pārvalde (CSP). Iedzīvotāju skaits samazinās gan dabiskā pieauguma (mirušo skaita pārsvars pār dzimušo skaitu), gan migrācijas dēļ.

"Šāda iedzīvotāju skaita samazināšanās ir satraucoša," preses konferencē atzina CSP priekšniece Aija Žīgure. Lai gan dzimstība uzlabojas, diemžēl mirstība saglabājas augstāka, līdz ar to dabiskais pieaugums joprojām ir negatīvs, viņa sacīja.

Kopumā 20 gadu laikā iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 25%, tas saistāms gan ar valsts ekonomikas attīstību, gan iedzīvotāju dzīves kvalitāti un daudziem citiem rādītājiem, teica Žīgure. "Varam atrast valstis, kur iedzīvotāju skaits ir vēl mazāks un dzīve kvalitāte augstāka, tomēr tas ir panākams ilgā laika posmā. Mēs esam citā attīstības līmenī, tāpēc, protams, tas ir satraucoši," viņa uzsvēra.

Lai gan šobrīd iedzīvotāju skaita līkne ir negatīva, CSP speciālisti atzina, ka šo rādītāju var uzlabot. CSP Sociālās statistikas departamenta direktora vietniece Baiba Zukula teica, ka imigrācijas pieaugums varētu ienest pozitīvas pārmaiņas. Savukārt CSP priekšniece teica, ka to varētu panākt arī ar iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!