Foto: F64

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) nav iebildumu, ka Latvijas Pasts (LP) saviem klientiem sūtījumu saņemšanai ļauj izmantot autovadītāja apliecību kā dokumentu, pastāstīja PMLP preses pārstāve Laura Laiva.

Kā norāda PMLP, katrs pakalpojumu sniedzējs var izvēlēties, kādus dokumentus izmantot savu klientu identificēšanai, to regulējot ārējos, kā arī iekšējos normatīvajos aktos.

PMLP skaidro, ja iepriekš minētajā regulējumā lietots termins "personu apliecinošs dokuments", tas ietver tikai pasi un personas apliecību. Pakalpojumu sniedzējam nav tiesību paplašināt likumdevēja noteikto "personu apliecinoša dokumenta" definīciju, iekļaujot tajā arī, piemēram, transportlīdzekļa vadītāja apliecību.

Saskaņā ar likumu transportlīdzekļa vadītāja apliecība Latvijā nekad nav bijis personu apliecinošs dokuments.

Ja pakalpojumu sniedzējs savu klientu ērtībai, izvērtējot riskus, pieļauj citu dokumentu uzrādīšanu, tad regulējumā precīzi min šo "citu dokumentu" nosaukumus, piemēram, "transportlīdzekļa vadītāja apliecība". PMLP norāda, ka saskaņā ar publiski izskanējušo informāciju tas ir tieši tas, ko Latvijas Pasts plāno darīt, tāpēc pārvaldei nav iebildumu.

Arī Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka atbilstoši Personu apliecinošu dokumentu likuma pirmajai daļai Latvijā personu apliecinoši dokumenti ir tikai personas apliecība jeb tā dēvētā ID karte un pase. Tomēr minētais Personu apliecinošu dokumentu likumā iestādei neliedz pašai izvērtēt, kāda "līmeņa" dokumentus, kas identificē personu, tā vēlas pieprasīt personas identitātes pārbaudīšanai.

Tādējādi iestādei attiecīgajā gadījumā ir tiesības lemt par uzrādīto dokumentu pietiekamību personas identitātes pārbaudei. Lemjot par dokumentu pietiekamību, iestādei būtu jāvērš uzmanība uz to, vai iestādei ir nepieciešams noskaidrot personas statusu apliecinošu informāciju un vai nepieciešamo informāciju ir iespējams pārbaudīt valsts informācijas sistēmā, proti, Iedzīvotāju reģistrā vai Nederīgo dokumentu reģistrā, skaidro IeM.

Kā norāda Latvijas Pasts (LP), līdz šīs nedēļas beigām uzņēmums iesniegs savu priekšlikumu Satiksmes ministrijai ar ierosinājumu iniciēt grozījumus Ministru kabineta noteikumos par prasībām ierakstīto un apdrošināto pasta sūtījumu izsniegšanai, paredzot, ka turpmāk ierakstītus un apdrošinātus pasta sūtījumus vērtībā līdz 150 eiro adresātam varēs izsniegt arī uz autovadītāja apliecības pamata. Latvijas Pasts ar Satiksmes ministriju saskaņos risinājumu, kā arī pēc 1.aprīļa nodrošināt iepriekšminēto sūtījumu izsniegšanu uz autovadītāja apliecības pamata, neprasot klientiem obligāti uzrādīt personu apliecinošus dokumentus - pasi vai personas apliecību.

Jau ziņots, ka 1.aprīlī noslēgsies Latvijas Pasta noteiktais pārejas periods, kad pasta darbiniekam zināmi klienti var saņemt sūtījumus, uzrādot autovadītāja apliecību, savukārt Latvijas Pasts aicinās rosināt grozījumus noteikumos, lai atjaunotu iespēju izmantot tiesības.

Jau ziņots, ka atbilstoši pašlaik spēkā esošajiem pasta jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem Latvijas Pastam nav brīvu izvēles iespēju izsniegt sūtījumus uz citu dokumentu pamata kā tikai personu apliecinošiem dokumentiem, kas Latvijas Republikā ir pase un personas apliecība.

Tika noteikts pārejas periods, aicinot uzrādīt kādu no diviem personu apliecinošajiem dokumentiem, bet izņēmuma gadījumā līdz šā gada 1.aprīlim ļaujot uzrādīt arī autovadītāja apliecību gadījumos, kad sūtījums jāizsniedz ilggadējam un pasta nodaļas darbiniekiem zināmam klientam.

Pasta nozari regulējušie Ministru kabineta noteikumi iepriekš diktēja, ka ierakstītus pasta sūtījumus un pasta sūtījumus par apdrošinājuma summu līdz 100 latiem iedzīvotājiem var izsniegt, ja tiek uzrādīts personu apliecinošs dokuments vai jebkurš cits dokuments, kurā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un kurā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un personiskais paraksts. Tas nozīmē, ka uzrādīšanai derēja arī autovadītāja apliecība.

Ņemot vērā, ka Latvijas Pasts ir ieinteresēts, lai klientiem sūtījumu saņemšana būtu maksimāli ērta un vienkārša, sagatavots priekšlikums Satiksmes ministrijai rosināt grozījumus Ministru kabineta noteikumos par prasībām ierakstīto un apdrošināto sūtījumu izsniegšanai, paredzot, ka sūtījumus vērtībā līdz 150 eiro būtu iespējams izsniegt arī uz cita dokumenta pamata, ja vien tajā norādīts attiecīgā dokumenta izdevējs un dokumenta derīguma termiņš un tajā ir dokumenta īpašnieka fotogrāfija, personas kods un personiskais paraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!