Foto: LETA

Pirmā Latvijas piegādāto pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger" krava Ukrainu sasniedza jau 23. februārī un palīdzēja Ukrainas armijai apturēt Krievijas plānu strauji ieņemt Hostomeļas lidostu, izmantojot helikopterus, preses konferencē atklāja Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko.

"Pirmajā dienā Krievijas armija ar helikopteriem, kuri bija pilni ar specvienību kaujiniekiem, mēģināja ieņemt stratēģiskos punktus, tostarp Hostomeļas lidostu, bet Ukrainas karavīriem izdevās atsist šo uzbrukumu. Es zinu, ka Latvija 23. februārī Ukrainā nogādāja "Stinger" kravu, kas palīdzēja iznīcināt ienaidnieku helikopterus. Tāpēc vēlos pateikties visas Ukrainas vārdā visai Latvijai par militāro un humanitāro palīdzību grūtākajā laikā Ukrainas vēsturē. Es ticu, ka drīzumā tiks sasniegta uzvara pār šo ļaunumu," sacīja Miščenko.

Vēstnieks arī norādīja, ka bez sabiedroto valstu palīdzības Ukrainai būs grūti sasniegt uzvaru šajā karā. Viņš arī atzina, ka joprojām ir valstis un politiķi, kas vairās tieši atbalstīt Ukrainu, taču izcēla, ka Latvija ir otrā vietā pasaulē pēc sniegtās palīdzības apjoma pret IKP.

"Šī ir cīņa ar fašismu, kas nemāk funkcionēt civilizētā sabiedrībā," sacīja vēstnieks, raksturojot notiekošo Ukrainā.

Tāpat viņš aicināja tos dažus Latvijas iedzīvotājus, kas joprojām atbalsta Krievijas rīcību, noklausīties Ukrainas specdienestu pārtvertās telefona sarunas, kurās kāda karavīra dzīvesbiedrene viņu aicina "nogalināt pēc iespējas vairāk ukraiņu". "Ko var domāt par sievieti, kas, iespējams, ir māte, kura šādi aicina. Šī ir tā Krievija, kuras pieminekļus viņi tur svēti," sacīja Miščenko.

Jau vēstīts, ka Krievija 24. februārī sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši". Līdz šim vairāk nekā 25 000 Krievijas karavīru gājuši bojā, vēsta Ukrainas armija.

Tāpat ziņots, ka Latvija ir starp Eiropas līderiem palīdzības sniegšanā Ukrainas bruņotajiem spēkiem, sniedzot militāro atbalstu Ukrainai vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā, šādi nodrošinot ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes "Stinger".

Savukārt Latvijas iedzīvotāji gan individuāli, gan ar organizācijas "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" starpniecību kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī ir snieguši atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem 11,6 miljonu eiro apmērā gan finansiālā, gan mantiskā izteiksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!