Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turpinoties Krievijas izvērstajam karam Ukrainā un tam sekojošajam bēgļu pieplūdumam Eiropā, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedru pilsētas līdz šim ir reģistrējušas 11567 Ukrainas bēgļus, portālu "Delfi" informēja LLPA.

No visiem reģistrētajiem bēgļiem kopumā 2334 cilvēkiem pašvaldības ir sniegušas atbalstu izmitināšanai, bet 1278 bērni ir sākuši skolas gaitas, liecina LLPA operatīvā informācija, kas apkopota par laika periodu līdz 25. martam.

Saskaņā ar asociācijas datiem, lielākais bēgļu pieplūdums novērots Rīgā – Latvijas galvaspilsētā līdz 25. martam reģistrēti 8495 Ukrainas kara bēgļi, no tiem pašvaldības atbalsts izmitināšanai ir bijis nepieciešams 1290.

Skolas gaitas Rīgā uzsākuši 787 bērni, bet pirmsskolas izglītības iestādēs mācības uzsākuši 129 bērni.

Lai atslogotu Rīgas bēgļu uzņemšanas centra darbību, pagājušajā nedēļā notika LLPA un Iekšlietu ministrijas sanāksme, kurā tika pārrunāti aktuālie jautājumi, kas skar Ukrainas bēgļu izmitināšanas koordināciju un darbu organizēšanu.

Sanāksmē Latvijas valstspilsētas esot informējušas, ka tām arī ir izveidoti bēgļu uzņemšanas centri, kuros ir pieejami līdzvērtīgi pakalpojumi tiem, kādus nodrošina Rīgas centrs.

Tāpēc Rīgas centra atslogošanai ir nepieciešams informatīvais darbs par citu valstspilsētu centru iespējām.

"Latvijas lielajās pilsētās ir izveidoti Rīgai līdzvērtīgi centri, kur bēgļiem nepieciešamā palīdzība tiek sniegta. Tāpēc mēs plānojam lielāku informatīvo iesaisti, lai vēstītu, ka arī citās Latvijas pilsētās ir šie centri, kur var saņemt tieši tādus pat pakalpojumus kā Rīgā un nav nepieciešams koncentrēties vienkopus," uzsver LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS).

Tāpat LLPA biedru pilsētas norāda, ka tām esot vajadzīgā kapacitāte, lai izmitinātu Ukrainas bēgļus, bet papildus tiek veidotas sadarbības iespējas ar citām tuvākajām pašvaldībām, lai rastu papildu izmitināšanas iespējas, ja tas būs nepieciešams.

Valstspilsētu mēri gan vērš uzmanību bēgļu nodarbinātības un izglītības iespēju aspektam, ko, viņuprāt, nedrīkst skatīt kā atrautus jautājumus no izmitināšanas. Runājot par izglītības jautājumiem, LLPA biedri rosina ar Izglītības un zinātnes ministrijas palīdzību rast risinājumus izglītības iestāžu infrastruktūras kapacitātei, kas ir bijis izaicinājums arī pirms bēgļu ierašanās Latvijā.

Latvijas valstspilsētu vidū ir Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Ogre, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Kā vēstīts, Rīgas dome iepriekš lēma atvērt atbalsta centru Ukrainas iedzīvotājiem, kuri bēg no kara, lai tādējādi visus attiecīgos pakalpojumus un informāciju tie varētu saņemt vienuviet.

Līdz pirmdienai, 21. martam, šāds centrs bija iekārtots Kongresu namā, taču patlaban tā funkcijas nolūkā celt kapacitāti pārņēmis centrs, kas atvērts Rīgas Tehniskās universitātes bijušajā ēkā Kaļķu ielā, Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!