Foto: F64

Otrdien, 15. martā, Ministru kabinets atbalstīja Laumas Muižnieces kandidatūru iecelšanai Latvijas Zinātnes padomes (LZP) direktora amatā, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Muižniece tika izvirzīta LZP direktora amatam pēc dalības atklātajā konkursā, kas noritēja trijās kārtās, kuru laikā viņa apliecināja savas kompetences un atbilstību amatam.

Muižniece ir ieguvusi doktora grādu tehnoloģiju vadībā Tallinas Tehnoloģiju universitātē un profesionālā maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā Banku augstskolā. Līdzšinējā darba pieredzē specializējusies tādās jomās kā tehnoloģiju pārnese, zinātnes komercializācija un intelektuālā īpašuma pārvaldība.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (Konservatīvie) apliecina savu atbalstu jaunajai LZP direktorei: "Apsveicu Muižnieci ar iecelšanu amatā un novēlu veiksmīgu startu, uzsākot darbu Latvijas zinātnes procesu pārvaldībā. Esmu pārliecināta, ka viņas ieguldījums būs maratona uzvarētāju cienīgs, turpinot jau uzsāktās reformas, veidojot LZP kā vadošo zinātnisko projektu ekspertīzes vietu un vienlaicīgi pilnveidojot LZP iekšējās kontroles vadības procesus."

Kopš 2022. gada 1. janvāra LZP apvieno visas zinātnes un tehnoloģiju attīstības politikas ieviešanas funkcijas, kas pirms tam bija sadalītas starp vairākām institūcijām. LZP nodrošinās vienotu un nacionālā līmenī koncentrētu zinātnes politikas ieviešanas, uzraudzības, administrēšanas, kā arī analītisko kapacitāti pilnā zinātnes ciklā – no fundamentālās zinātnes līdz zinātnes rezultātu komercializācijai.

LZP galvenās 2022. gadam noteiktās prioritātes ir: cilvēkresursu attīstības veicināšana, IKT vides uzlabošanas pasākumi, t.sk. izveidojot jaunu mūsdienu prasībām atbilstošu un lietotājam draudzīgu projektu iesniegumu izvērtēšanas un projektu administrēšanas sistēmu, kas nodrošina iespējas iegūt un mainīt sistēmā uzkrātos datus, LZP normatīvo aktu bāzes pilnveidošana, kā arī sadarbības intensificēšana ar zinātnisko sabiedrību caur LZP ekspertu komisijām un Konsultatīvo zinātnieku padomi.

Jau vēstīts, ka Valsts kontrole vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs par Latvijas Zinātnes padomes (LZP) pēdējo gadu gaitā pieņemto lēmumu pamatotību, piešķirot fundamentālo un lietišķo pētījumu projektiem un valsts pētījumu programmām 82,5 miljonus eiro.

Valsts kontroles revīzijā par Latvijas zinātnes politikas īstenošanu tika secināts, ka nav darīts pietiekami, lai novērstu jau teju pirms 10 gadiem konstatētās problēmas un trūkumus gan saistībā ar IZM pieeju, nosakot zinātnes virzienu prioritātes, gan attiecībā uz zinātnei piešķirtā finansējuma izlietojuma kontroli – projektu izvērtēšanu un to īstenošanas uzraudzību, par ko lielā mērā atbild LZP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!