Foto: Shutterstock
Latvijas Zinātnes padomes (LZP) direktora atlases komisija pieņēmusi lēmumu uz konkursa otro kārtu izvirzīt vienu pretendentu, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Konkursā uz Latvijas Zinātnes padomes direktora amatu bija pieteikušies divi pretendenti.

Pirmajā kārtā komisija vērtēja iesniegtos dokumentus un pretendentu atbilstību obligātajām prasībām.

Konkursa otrajā kārtā pretendents konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, atbildēs uz komisijas jautājumiem un izklāstīs savu stratēģisko redzējumu par LZP kā efektīvas pētniecības institūcijas nostiprināšanos Latvijā, tās prioritātēm un attīstību.

Ja pretendents kvalificēsies konkursa trešajai kārtai, tās laikā pārbaudīs pretendenta vadības kompetences – stratēģisko redzējumu, pārmaiņu vadīšanu, darbinieku motivēšanu un attīstīšanu, orientāciju uz rezultātu sasniegšanu un orientāciju uz attīstību.

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, tās sastāvā ir Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Līga Lejiņa, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs, Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela un Latvijas Jauno zinātnieku apvienības biedrs, Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Fizikas nodaļas vadītājs, pētnieks Guntars Kitenbergs.

Tāpat pretendentu vērtēšanā par neatkarīgiem novērotājiem uzaicināti Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Ekonomikas ministrijas Inovācijas departamenta Inovācijas politikas nodaļas vadītājs Mārtiņš Jansons.

"Delfi" jau vēstīja, ka nepilnu pusgadu LZP vadīja amatu ieņēma bijušais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta eksperts Edmunds Tamanis, kuru valdība LZP vadītāja amatā apstiprināja 2021. gada jūnijā. Tolaik aģentūra LETA vēstīja, ka Tamanis pirms 2018. gada vēlēšanām "Jaunai konservatīvajai partijai" ziedojis līdz 270 eiro, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datu bāzē pieejamā informācija. Tamanis savu politisko pārliecību nav slēpis arī sociālajos tīklos.

Tamanis LZP vadītāja amatu pameta 2021. gada 30. novembrī. Vienlaikus IZM sagatavoja rīkojumu, ar kuru bija iecerēts LZP vadītāja amatā apstiprināt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tehnoloģiju departamenta direktori Laumu Muižnieci.

"Muižniece šim amatam tiek virzīta, ņemot vērā viņas profesionālo pieredzi un kvalifikāciju. Tāpat Muižniecei ir pieredze darbā valsts pārvaldē, zinātnes jomā, viņai ir zināšanas zinātnes jomā un pieredze darbinieku vadīšanā, kā arī sadarbības, attīstības un iniciatīvas veidošanas prasmes," pērn skaidroja ministrijā.

Taču vēlāk IZM Komunikācijas nodaļas vecākā konsultante Inta Bērziņa aģentūrai LETA atzina, ka ministrijas priekšlikums par Muižnieces virzīšanu uz LZP vadītājas amatu tika noraidīts.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante Santa Jirgensone, Zinātniskās darbības likums paredz, ka minētajā amatā nevar pārcelt jau dienestā esošu ierēdni un ir nepieciešams izsludināt atklātu konkursu.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole vērsusies tiesībsargājošajās iestādēs par Latvijas Zinātnes padomes (LZP) pēdējo gadu gaitā pieņemto lēmumu pamatotību, piešķirot fundamentālo un lietišķo pētījumu projektiem un valsts pētījumu programmām 82,5 miljonus eiro.

Valsts kontrole secinājusi, ka nav darīts pietiekami, lai novērstu jau teju pirms 10 gadiem konstatētās problēmas un trūkumus gan saistībā ar IZM pieeju, nosakot zinātnes virzienu prioritātes, gan attiecībā uz zinātnei piešķirtā finansējuma izlietojuma kontroli – projektu izvērtēšanu un to īstenošanas uzraudzību, par ko lielā mērā atbild LZP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!