Foto: LETA
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ir nepatīkami pārsteigta par lēmumu nākamgad neparedzēt līdzekļus, lai paaugstinātu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, portālu "Delfi" informēja LBAS.

LBAS atzīmē, ka, 5.jūlija Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē diskutējot par minimālās algas saglabāšanu iepriekšējā - 200 latu - līmenī, arodbiedrības aizstāvēja pozīciju, ka šis jautājums jāskata kopā ar IIN neapliekamā minimuma paaugstināšanas iespējām.

LBAS izteica vēlmi, ka 2013.gada budžetā jārada iespēja celt neapliekamo minimumu vismaz līdz 90 latiem, kas atbilstu pirmskrīzes līmenim 2009.gadā. Tas apliecinātu to, ka Latvija veiksmīgi attīstās, ir uzsākusi ekonomikas izrāvienu, kā arī valsīt norit nopietns darbs pie "ēnu" ekonomikas un nelegālās nodarbinātības ierobežošanas, akcentē LBAS.

"Tagad mēs redzam, ka valdība atkal melo, ka tās interesēs nav uzlabot strādājošo cilvēku materiālo stāvokli, nodrošināt tiem iespēju cienīgam darbam, cīnīties pret "ēnu" ekonomiku, mūsu cilvēku piespiedu migrāciju uz citām pasaules valstīm. Tā domā tikai par savu un sev pietuvinātu cilvēku labklājību, jo pēdējie lēmumi par PVN likmes un iedzīvotāju ienākumu nodokļa pazemināšanu par 1% atstāj labvēlīgu iespaidu tikai uz tām personām, kas saņem salīdzinoši augstākas algas un ir spējīgi veikt lielākus un dārgākus pirkumus. Toties lielākais vairums strādājošo - skolotāji, policisti, medmāsas, ārsti, kultūras un sociālie darbinieki, privātajā sektorā nodarbinātie, pieaugot dzīves dārdzībai, savos maciņos nekādus uzlabojumus nejutīs, jo izrādās, ka priekš viņiem valstij nav naudas," pauž LBAS vadītājs Pēteris Krīgers

Līdz ar to LBAS atsauc savu parakstu zem NTSP 5.jūlija sēdes protokola, ar kuru fiksēta pušu vienošanās par minimālās algas nepaaugstināšanu. Tāpat savienība paziņo, ka tā izmantos "visas iespējas turpmākajam darbam ar valdību un arī ar Saeimas deputātiem, arī ieskaitot parakstu vākšanu par 11.Saeimas pirmstermiņa atlaišanu, ja tā kārtējo reizi demonstrēs savu nespēju un nevēlēšanos politiski vadīt valdības darbu".

Jau vēstīts, ka valdība lēma 2013.gadā minimālo algu saglabāt līdzšinējā 200 latu apmērā. Ņemot vērā ierobežotās finanšu iespējas, valdība nesen vienojās pagaidām nevirzīt vairākas nodokļu sloga atvieglošanas iniciatīvas, piemēram, paaugstināt neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Patlaban neapliekamais minimums ir 45 lati mēnesī. Finanšu ministrija vēl šā gada pavasarī prezentētais piedāvājums to paredzēja trīs gadu laikā palielināt līdz 90 latiem, bet atvieglojumu par apgādājamiem no 70 latiem 2014.gadā paaugstināt līdz 75 latiem un 2015.gadā - līdz 90 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!