Foto: LETA

Bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), kurš apsūdzēts koruptīvos noziegumos, iesniedzis prasību Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot no valsts piedzīt 100 000 eiro par prettiesisku attieksmi cietumā, portālam "Delfi" apstiprināja tiesā.

Paziņojumā medijiem Lembergs norādījis, ka viņam cietumā neesot sniegta medicīniskā palīdzība.

"Ilgstoši, pat pēc daudzkārtējiem rakstiskiem lūgumiem un paustās gatavības apmaksu par procedūru veikt no privātiem līdzekļiem, man netika nodrošināta balstvakcinācija pret Covid-19. Tā rezultātā es decembrī saslimu ar Covid-19 un man tika bojāta trešā daļa no plaušām," raksta Lembergs.

Savā prasībā Lembergs lūdz tiesu atzīt Rīgas Centrālcietuma administrācijas rīcību par prettiesisku, kā arī ar noteikt cietuma vadībai pienākumu atvainoties.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa kā pirmā tiesu instance pērn 22. februārī toreizējam Ventspils domes priekšsēdētājam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt. Brīvībā Lembergs iznāca šī gada 25. februārī.

Tāpat pirmās instances tiesa nolēma, ka Lembergam cietušajiem jāmaksā kopumā aptuveni 64 000 eiro. Tāpat tiesa nolēma no Lemberga valsts labā piedzīt procesuālos izdevumus 22 180 eiro apmērā par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanu.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja. Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Savukārt attaisnoja viņu dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!