Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits trešdien, 14. jūlijā, darbam Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP) izvirzījis portāla "Delfi" Nacionālo ziņu nodaļas žurnālisti Sanitu Upleju-Jegermani.

"Uplejai-Jegermanei ir ilgstoša pieredze žurnālistikā, savā darbā pārstāvot augstus profesionālās kvalitātes un ētikas standartus. Uplejai-Jegermanei ir gan nacionāls, gan starptautisks skatījums uz mediju politikas jautājumiem. Viņas viedokļu raksti ir apliecinājuši labu izpratni par Latvijas Republikas Satversmē ietvertajām vērtībām. Uzskatu, ka viņa spēs kvalitatīvi pildīt SEPLP locekles pienākumus un sniegs būtisku ieguldījumu sabiedrisko mediju attīstībā," paudis prezidents.

Upleja-Jegermane portālam "Delfi" apstiprināja, ka ir piekritusi izvirzīšanai šim amatam. "Jūtos ļoti pagodināta par šādu piedāvājumu," teica Upleja-Jegermane.

Prezidents Upleju-Jegermani amatam SEPLP izvirza, pamatojoties uz Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma 13. panta pirmās daļas 1. punktu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā. Prezidents nosūtījis attiecīgu vēstuli Saeimai.

2017.gadā Upleju-Jegermani kā kandidāti virzīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekles amatam, kas, viņas ieskatā, ir nozares profesionāļu uzticības apliecinājums. Upleja-Jegermane uzsvēra, ka uzdevumi SEPLP ir skaidri definēti un laiks uzdevumu izpildei ir neilgs. Pēc viņas teiktā, pirmās prioritātes ir izstrādāt sabiedrisko mediju apvienošanās koncepciju un finansējuma plānu.

Savukārt, jautāta, vai redz sevi SEPLP priekšsēdētājas amatā vai tomēr Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes virzītais kandidāts Jānis Siksnis būtu piemērotāks šim amatam, Upleja-Jegermane atzina, ka Siksnis priekšsēdētāja amatā būtu "visloģiskākā izvēle". Kā viņa skaidroja, lai arī pašai ir liela pieredze medijos, Siksnim tomēr ir pieredze un zināšanas par vadību atbildīgā amatā, ņemot vērā to, ka viņš savu laiku ir vadījis Latvija Radio.

SEPLP locekles amata kandidāte piebilda, ka "padome būs jāveido no pašiem pamatiem, jo nav ne vietas, kur nolikt datoru, ne pašu datoru".

Siksnis pauda gandarījumu par izvēlētajiem kandidātiem SEPLP darbam. Viņš atzina, ka SEPLP komanda tiks veidota no cienījamiem kolēģiem nozarē, kas ir pieredzējuši speciālisti medijos.

Savukārt savu atbilstību SEPLP priekšsēdētāja amatam Siksnis atturējās komentēt, norādot, ka to atstās kopīgam lēmumam. Taču, neskatoties uz to, kurš būs SEPLP priekšsēdētājs, Siksnis uzsvēra, ka padomē svarīgs būs komandas darbs.

Siksnis piebilda, ka komandā būs jāstrādā ar vienotu izpratni, un, viņaprāt, ar izvēlētajiem kandidātiem padomei to būs iespējams realizēt.

Arī Saeimas virzītais kandidāts, NEPLP loceklis Jānis Eglītis pauda gandarījumu, ka SEPLP izvirzīti profesionāļi ar ilgstošu pieredzi, darbojoties mediju jomā. Viņš atzīmēja, ka jomas padziļināta pārzināšana lieti noderēs, veidojot sabiedrisko pasūtījumu. Tāpat Eglītim nav šaubu par kandidātu izpratni par sabiedrisko mediju lomu demokrātiskā valstī, un ko praksē, ne tikai teorijā, nozīmē redakcionālā neatkarība.

Savukārt runājot par SEPLP priekšsēdētāja amatam piemēroto kandidātu, Eglītis norādīja, ka par SEPLP vadītāju jārunā pēc padomes locekļu apstiprināšanas, sanākot padomei uz pirmo sēdi un ne ātrāk. "Bet ir loģiski, ka pirmajam SEPLP vadītājam būtu jābūt ar vadības prasmēm," viņš piebilda.


Jau ziņots, ka SEPLP izveidi paredz Saeimā pagājušā gada novembrī pieņemtais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums.

Jaunais likums noteic, ka Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima.

Vienu locekli apstiprināšanai izvirza Valsts prezidents, vienu – Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome un vēl vienu Saeima saskaņā ar Saeimas kārtības rullī noteikto kārtību.

NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome SEPLP izvirzījusi Jāni Siksni. No Saeimas puses darbam SEPLP tiek virzīts Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklis Jānis Eglītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!