Valsts prezidents Egils Levits ceturtdien, 9. jūnijā, tiekoties ar Baltkrievijas demokrātisko spēku līderi Svjatlanu Cihanousku, uzsvēris Latvijas nelokāmo atbalstu Baltkrievijas tautas nākotnei demokrātisko Eiropas valstu saimē, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Elīna Kresa.

"Baltkrievija ir nākotnes Eiropas sastāvdaļa. Ir jāturpina atbalstīt Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību un jāveicina arī baltkrievu emigrācijas konsolidācija ārpus Baltkrievijas, lai tā varētu atbalstīt cīņu pret režīmu," teicis Levits.

Savukārt Cihanouska paudusi pateicības vārdus Latvijai par baltkrievu atbalstīšanu, uzverot, ka "Latvija ir Baltkrievijas tautas draugs".

"Mēs turpināsim šo atbalsta politiku un cīnīsimies kopā ar baltkrievu opozīciju par demokrātiju visā Eiropā, kas ietver, protams, arī Baltkrieviju," opozīcijas līderei atbildējis Levits.

Tikšanās laikā Valsts prezidents arī uzsvēris, ka ES līmenī ir jāturpina un jāpastiprina sankcijas pret Lukašenkas režīmu, kas kopā ar Krieviju īsteno karu Ukrainā. Latvija starptautiskajos forumos arī izsaka nosodījumu par brutālo Baltkrievijas opozīcijas vajāšanu un ieslodzīšanu.

Tāpat Baltkrievijas opozīcijas līdere ar Valsts prezidentu pārrunājusi kaimiņvalsts opozīcijas cīņu pret Lukašenkas režīmu Baltkrievijā, kā arī tās pilsoniskās sabiedrības apvienošanās iespējas pasaules kontekstā.

Levits sarunas laikā atzīmēja Latvijas pieredzi padomju okupācijas laikā. Uzsverot, ka tolaik emigrācijas sabiedrība visā pasaulē starptautiskā apritē uzturēja Latvijas okupācijas neatzīšanu un koordinēja pilsoniskos centienus Pasaules brīvo latviešu apvienības ietvaros.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere vizītes laikā Rīgā tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) un Saeimas deputātiem. Viņai ceturtdien plānota tikšanās arī ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!