Foto: LETA

Ņemot vērā, ka 15. februārī aptuveni 40 000 cilvēku beigsies Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš, Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš rosina pagarināt sertifikāta derīguma termiņu līdz 1. martam.

Trešdien, 9. februārī, pēc tikšanās ar premjeru Valsts prezidents preses konferencē norādīja, ka saslimstības ar Covid-19 augstākais punkts sagaidāms šonedēļ vai nākamnedēļ. Ņemot to vērā Levits uzskata, ka ar 1. martu valstī būtu jāievieš nopietni ierobežojumu atvieglojumi.

"Ir jābūt nopietniem atvieglojumiem ar 1. martu un tie ir jāsinhronizē ar atvieglojumiem Igaunijā un Lietuvā. Veselības ministriem savā starpā ir jārunā, lai panāktu šo sinhronizāciju," sacīja prezidents.

Tāpat Levits skāra jautājumu par 15. februāri, kad aptuveni 40 000 iedzīvotāju beigsies Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš. Ņemot vērā, ka 1. martā gaidāmi nopietni atvieglojumi, Levita ieskatā, nebūtu samērīgi cilvēkiem ar iztecējušu Covid-19 sertifikāta termiņu tomēr pieprasīt sertifikātu.

Valsts prezidents pauda pārliecību, ka Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš būtu pagarināms līdz 1. martam, kad valstī tiks ieviesti atvieglojumi.

Arī Kariņš pauda pārliecību, ka Covid-19 sertifikātu derīguma termiņš būtu jāpagarina, bet, lai to izdarītu, šonedēļ jāsauc Ministru kabineta ārkārtas sēdē, kurā jāpieņem attiecīgs lēmums. Premjers piebilda, ka jautājumā par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanu vēl nav panākta vienošanās. "Ja būs vienošanās, sasaukšu valdības sēdi un mēs varētu pārcelt," rezumēja Kariņš..

Tāpat Kariņš piebilda – skaidrs, ka virzāmies uz to, ka daudz kur vairs nebūs obligāti jāuzrāda Covid-19 sertifikāti. Lai arī konkrētas ierobežojumu atcelšanas detaļas vēl tiek izstrādātas, premjers pauda pārliecību, ka tur, kur tiek valkātas drošas sejas maskas, nebūs obligāti jāuzrāda sertifikāts.

Vienlaikus Levits atzina, ka gadījumā, ja valdība lems ieviest atvieglojumus ātrāk, viņš tāpat kā citi pilsoņi to atbalstītu.

Kariņš arī komentēja otrdien valdības sēdē sevis pausto par zinātnieku neprecīzajām prognozēm attiecībā uz hospitalizēto Covid-19 pacientu skaitu. Viņš pauda gandarījumu, ka nav piepildījušās zinātnieku pesimistiskās prognozes. "Tās nebija sliktas prognozes, bet ar neakurātu pieņēmumu," teica premjers.

Ministru prezidents informēja, ka patlaban ekspertu rīcībā ir jaunākās prognozes un dati, kas tiks izmantoti kā arguments ierobežojumu atcelšanai.

Jau vēstīts, ka koalīcijas partijas pirmdien, 7. februārī, vienojušās būtiski mazināt patlaban spēkā esošos ierobežojumus ar šā gada 1. martu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!