Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānija nākusi klajā ar pirmo Eiropas Savienības (ES) reformu ieceri, kuru tā vēlas īstenot pirms rīkot referendumu par Apvienotās Karalistes turpmāko dalību blokā.

Londona aicina ieviest tā dēvēto "sarkanās kartiņas" sistēmu, kas ļautu atsevišķām dalībvalstīm bloķēt tām nepieņemamas ES tiesību normas.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, Berlīnē uzstājoties Kēnigsvinteres konferencē, norādīja, ka Vācijai vajadzētu sniegt britiem atbalstu un līdz ar Apvienoto Karalisti uzņemties ES reformu vadību.

"Uzticība institūcijām ir viszemākajā punktā. ES piedzīvo leģitimitātes krīzi," norādīja Heigs, aicinot paplašināt pašreizējo "dzeltenās kartiņas" sistēmu, kas ļauj dalībvalstu parlamentiem piespiest Eiropas Komisiju (EK) pārskatīt ES tiesību normas.

"Mums jāizpēta, vai dzeltenās kartiņas klauzulu iespējams nostiprināt vai paplašināt, lai dotu mūsu parlamentiem tiesības prasīt komisijai sākt visu no jauna, ja likumdošana pārlieku iejaucas [dalībvalstu iekšējās lietās] un neiztur samērības testu," uzsvēra ministrs. "Un mums jādomā par iešanu vēl tālāk un jāapsver sarkanā kartiņa, lai dotu nacionālajiem parlamentiem tiesības bloķētu likumdošanu, par kuru nav nepieciešama vienprātība ES līmenī."

Kā ziņots, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons janvārī pauda apņēmību panākt, lai Apvienotās Karalistes dalības nosacījumi ES tiktu pārskatīti, un līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par Lielbritānijas turpmāko dalību blokā.

Daudzi briti uzskata, ka Brisele jaucas viņu valsts iekšējās lietās, un aptaujas liecina, ka vairākums šobrīd atbalstītu valsts izstāšanos no ES.

Pats Kemerons gan uzstāj, ka viņš vēlas, lai Lielbritānija paliktu ES sastāvā, taču ES nepieciešams reformēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!