Foto: Publicitātes attēli

"Mums ir risinājumi Liepājas cietuma būvniecības iespējamam izmaksu pieaugumam", otrdien, 5. aprīlī, preses konferencē atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Konservatīvie).

Ekonomikas ministrija (EM) otrdien iepazīstināja Ministru kabinetu ar apkopoto informāciju par Krievijas agresijas Ukrainā rezultātā notiekošās karadarbības ietekmi uz Latvijas būvniecības nozari un šīs ietekmes radītajiem riskiem publiskās infrastruktūras projektiem, kā arī par iespējamo pasūtītāju rīcību risku mazināšanai un būvniecības ieceru sekmīgai pabeigšanai.

Ņemot vērā, ka Krievijas militārā agresija Ukrainā nebija prognozējama, kā arī nebija prognozējams tās apjoms un izraisītā globālā ietekme, EM norāda, ka normatīvais regulējums publisko iepirkumu jomā pieļauj tiesības pasūtītājam veikt būtiskus grozījumus līgumos, tai skaitā projektiem ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu. Puses var vienoties par līgumcenas pieaugumu līdz 50%, līguma izpildes termiņa pagarināšanu un citiem būtiskiem grozījumiem.

Komentējot potenciālā Liepājas cietuma būvniecību un tā iespējamo izmaksu kāpumu, Bordāns informēja, ka Tieslietu ministrija pērn izstrādāja labāku iepirkuma procedūru.

"Situācija ir pozitīva, jo noteikumi dod iespēju atrast elastīgāko risinājumu un varam nepiekrist vienkārši nosauktai piedāvātajai cenai, kas pareizināta ar kara apstākļos piemērotu koeficientu. Cietuma iepirkumā tas nebūs iespējams," pauda tieslietu ministrs.

Tāpat Bordāns atzina, ka Liepājas cietuma būvniecība nav jāveic tūliņ, tāpēc būvniecības iepirkuma pretendentiem tiek dota iespēja darboties apstākļos, kad tirgus svārstības būs mazinājušās un kara izraisītais psiholoģiskais cenu lēciens būs pagājis.

"Ja arī būs kāds sadārdzinājums, mums ir risinājumi – atbildīgi un cenu ziņā izdevīgi," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka Liepājas cietuma būvniecības iepirkumā plānots izmantot "projektē un būvē" metodi, apvienojot izmaiņu veikšanu būvprojektā, autoruzraudzību un būvdarbus vienā iepirkumā.

Jaunais Liepājas cietums ļaus uzsākt jaunas sodu izpildes sistēmas ieviešanu, pilnveidojot ieslodzīto resocializācijas procesu. TM norāda, ka kopējās projekta izmaksas, ieskaitot projektēšanu, būvniecību, būvuzraudzību, nepieciešamo aprīkojumu, nodokļus, nepārsniegs Ministru kabineta lēmumā par Liepājas cietuma būvniecību iepriekš noteiktos 146 898 298 eiro.

Iepriekš Tiesu namu aģentūr parakstīja līgumu ar uzņēmumu SIA "Firma L4" par jaunā Liepājas cietuma būvuzraudzības nodrošināšanu.

Tiesu namu aģentūras iepirkuma komisija Liepājas cietuma būvniecības iepirkumā konkursa procedūru ar sarunām turpina ar SIA "Citrus Solutions" un AS "UPB".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!