Foto: liepajniekiem.lv

Liepājas centra pludmalē svētdien pa dienu izskalota aptuveni 1,5 metru gara un apmēram 80 kilogramus smaga zobenzivs, vēsta portāls "liepājniekiem.lv".

Zobenzivi pamanījuši pludmales glābēji, kuri sākotnēji domājuši, ka krastā izskalots beigts ronis, tomēr piebraucot tuvāk, izrādījies, ka tā ir prāva zobenzivs.

"Pa diviem cēlām to iekšā mašīnā," portālam pastāsta Liepājas pludmales Glābšanas dienesta instruktors Ritvars Šenvalds. Zivs jau bija sākusi bojāties, tāpēc glābēji to atdevuši dzīvnieku patversmei "Lauvas sirds".

Savukārt patversme par atradumu paziņojusi Dabas aizsardzības pārvaldei. Ja iestādei intereses par zobenzivi nebūs, tad tā būs jānodod utilizācijai.

Aptuveni 80 kilogramus smagu zobenzivi, kas plaši sastopama tropiskajos un mērenajos ūdeņos, Liepājas pludmalē izskaloja arī 2015. gada augustā, vēl pirms tam 2007. gadā zobenzivs tika atrasta Ziemupes jūrmalā.

Iepriekš eksperti skaidroja, ka situācija, kad jūras piekrastē iemaldās vai pat krastā izpeld eksotiskas zivis, gan nav ikdienišķa parādība. Zobenzivs atradumus Baltijas jūrā var izskaidrot ar to migrāciju. Migrācijas dēļ zobenzivs ir sastopama arī tai neraksturīgākās vietās, piemēram, Melnajā jūrā, Ziemeļu jūrā vai Baltijas jūrā. Šādās vietās zivs nokļūst, sekojot līdzi zivju, galvenokārt siļķu, makreļu, stavridu vai reņģu, bariem.

Jau vēstīts, ka jūlija sākumā Liepājas pludmalē tika izskalots valzirgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!