Foto: Publicitātes foto/ Shutterstock

Laikā, kad politiķi nespēj vienoties par skolu tīkla reformu, Jūrmalā reorganizācija jau notiek. Pilsētā reorganizēs Jaundubultu pamatskolu un Pumpuru vidusskolu, izveidojot vienu Jūrmalas valstspilsētas Pumpuru vidusskolu. Lai gan gala lēmumu dome jau pieņēmusi pirms diviem mēnešiem, Pumpuru skolas padome nepadodas. Domes nesadzirdēta, padome gatava iet līdz Satversmes tiesai. Atsevišķi skolas pārstāvji savu attieksmi, iespējams, paudīs "ar kājām". Tikmēr Jaundubultu pamatskola reorganizāciju vērtē kā "optimāli saprātīgu variantu".

Reformas kontekstā šis skolas stāsts ir īpašs. Pirmkārt, no šogad Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) saskaņotajiem pašvaldību lēmumiem par izglītības iestāžu reorganizāciju vai slēgšanu šis ir vienīgais gadījums, kad skolas reorganizēs, lai veidotu vienu jaunu skolu. Otrkārt, viena skola īsteno mazākumtautību programmu, kamēr otrā mācības notiek latviešu valodā. Tas piešķir vēl lielāku emocionālo kārtu reorganizācijai.

Abu skolu stāsts nonācis arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) redzeslokā. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga portālam "Delfi" norāda, ka tur viss ir politizēts. Vienlaikus viņa uzsver, ka ar to, ka skolas slēgs un reorganizēs, ir jārēķinās. To paģēr demogrāfiskā situācija.

"Mēs nevarēsim izvairīties no sāpīgiem un nepopulāriem lēmumiem," klāsta LIZDA vadītāja. Taču, balstoties tikai uz bērnu skaitu, šādus lēmumus nevajadzētu pieņemt. "Vienmēr jāatceras, ka ir jāvērtē skolas darba kvalitatīvie aspekti," tā Vanaga.

Skolu reorganizācijas laikā ir svarīga komunikācija. Lai tā ir atvērta, cieņpilna, balstīta faktos un aprēķinos. Konkrētajā gadījumā ar komunikāciju bijušas lielas problēmas. Lēmumā viņa saskata klaju lokālās sabiedrības interešu ignorēšanu. "Diemžēl, redzot šādus piemērus, pēc tam arvien grūtāk ir citās pašvaldībās pieņemt lēmumus," norāda LIZDA vadītāja.

Pumpuru skola gatava cīnīties līdz galam

Īpaši par lēmumu reorganizēt skolas sirds sāp Pumpuru skolas skolēniem, viņu vecākiem, absolventiem un skolotājiem, kuri jūtas nesadzirdēti. Padomes ieskatā, dome šo lēmumu virzījusi sasteigti. Par to gan ir grūti runāt laikā, kad tiek spriests par to, ka jāslēdz neefektīvas skolas. Taču, kā norāda Pumpuru skolas padomes priekšsēdētājs Kārlis Ābele, Pumpuru gadījums ir pretējs: te bērnu ir vairāk, nekā ir vietas.

Lielākā problēma, ko saredz Pumpuru skolas padome, ir izvēlētais reorganizācijas modelis. Kā klāsta

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!