Foto: LETA

Telekompānijai "Latvijas Neatkarīgā televīzija" ( LNT ) par muzikālo darbu izmantošanu tomēr būs jāmaksā biedrībai "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA ) 376 894 lati, tā nolēmis Augstākās tiesas (AT) Senāts, informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

Senāts, vērtējot abu pušu kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumu, nolēma atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību. Senatoru kolēģijai neradās šaubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nebija nozīmes judikatūras veidošanā.

Līdz ar to stājies spēkā AT Civillietu tiesu palātas pērnā gada spriedums, ar kuru AKKA/LAA prasība apmierināta daļēji un no LNT piedzīta autoratlīdzība par muzikālo darbu izmantošanu par laika periodu no 2001.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim 376 894 lati.

Tāpat arī atzīts par noslēgtu licences līgums par tiesībām izmantot autoru muzikālos darbus LNT programmās 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot tā darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim un nosakot, ka maksājamās atlīdzības apmērs ir 1,6% no LNT ikgadējiem ieņēmumiem par muzikālo darbu izmantošanu 35% apmērā no kopējā raidlaika. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Kataja atgādina, ka AKKA/LAA ar prasību par autortiesību aizsardzību un naudas kompensācijas piedziņu tiesā vērsās 2006.gadā. AKKA/LAA lūdza piedzīt no LNT zaudējumus un kompensāciju pēc tiesas ieskata, bet ne mazāk kā 1 847 817,42 latus par autortiesību pārkāpumu par laika periodu no 2001.gada 1.janvāra līdz 2008. gada decembrim ieskaitot.

Tāpat prasītāja lūdza tiesu noteikt saņemt no LNT 6% gadā no tiesas noteiktās kompensācijas un zaudējumu kopējās summas, valsts nodevas izdevumus un izdevumus par zvērināta advokāta palīdzību. Atbildētāja AS LNT iesniedza pretprasību. Saskaņā ar pēdējiem pretprasības grozījumiem, LNT lūgusi tiesu atzīt par noslēgtu licences līgumu par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot līguma darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim un noteikt, ka maksājamās atlīdzības lielums ir 0,7% no LNT ikgadējiem ienākumiem. Tāpat atbildētāja lūdza piedzīt no AKKA/LAA visus tiesāšanās izdevumus.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 5.martā AKKA/LAA prasību par autortiesību aizsardzību un kompensācijas un zaudējumu piedziņu, kā arī LNT pretprasību par licences līguma atzīšanu par noslēgtu un atlīdzības lieluma noteikšanu par muzikālo darbu izmantošanu, apmierināta daļēji. Tiesa piedzina no LNT 455 853,61 latus.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT Civillietu tiesu palāta AKKA/LAA prasību apmierināja daļēji un piedzina no LNT autoratlīdzību par muzikālo darbu izmantošanu 383 551,38 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!