Foto: F64

"Vienotības" Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs lūdzis ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram sākt kriminālprocesu pret Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVA) amatpersonām par ilgstošu nepamatoti palielinātu transportlīdzekļu glabāšanas izdevumu pieprasīšanu par automašīnām, kas izņemtas administratīvo pārkāpumu lietās, portālu "Delfi" informēja "Vienotība". Automašīnu īpašnieki NVA rīcības dēļ, iespējams, zaudējuši vairāk nekā pusmiljonu latu, vēstulē ģenerālprokuroram norāda Loskutovs.


Loskutovs aicinājis arī izvērtēt NVA Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja un atbildīgo amatpersonu iespējamo bezdarbību, iespējams, tīši vai aiz nolaidības nenovēršot pārkāpumu. Tāpat deputāts aicinājis Iekšlietu ministriju atlīdzināt iedzīvotājiem nodarītos materiālos zaudējumus.

Valsts kontrole pērn decembrī IeM iestāžu revīzija secināja, ka NVA lēmumos par izdevumu samaksu norādītie glabāšanas izdevumi ir nepamatoti. Izdevumi aprēķināti par laika posmu no transportlīdzekļa izņemšanas dienas līdz dienai, kad noslēgts transportlīdzekļa pārdošanas līgums. Tomēr NVA ne vienmēr realizāciju uzsākusi mēnesi pēc lēmuma par transportlīdzekļa atdošanu, taču glabāšanas izmaksās ietverts arī laika posms, kurā aģentūra likumā noteiktajā kartībā nav uzsākusi transportlīdzekļa realizāciju.

Laikā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 30.jūnijam NVA nosūtījusi iedzīvotājiem 1244 lēmumus par izdevumiem 1 027 164 latu apmērā. NVA direktoram tika apstrīdēti 93 no šiem lēmumiem teju 110 tūkstošu latu apjomā. Izvērtējot sūdzības, direktors visos gadījumos prasīto samaksu samazinājis par laika posmu no dienas, kad realizācija bija jāuzsāk, līdz dienai, kad izdots rīkojums par transportlīdzekļa realizācijas uzsākšanu, kopumā samazinot samaksu par 64 778 latiem.

Taču 1151 NVA lēmums, kur norādītais izdevumu apjoms tāpat bijis nepamatoti palielināts, nav ticis apstrīdēts. Ja automašīnu īpašnieki apstrīdētu šos lēmumus, tie tiktu atcelti, samazinot atgūstamo summu par 59%. Tas nozīmē, ka spēkratu īpašniekiem, kuri neapstrīdēja NVA Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja sagatavotos lēmumus, tika nodarīti mantiskie zaudējumi aptuveni 540 tūkstošu latu apjomā, kas Krimināllikuma izpratnē nozīmē smagas sekas ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, norāda Loskutovs.

Valsts amatpersonu bezatbildība par zaudējumu radīšanu iedzīvotājiem nav pieļaujama, uzsver deputāts.

Jau ziņots,  Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka IeM padotības iestāde Nodrošinājuma valsts aģentūra ir nepamatoti palielinājusi administratīvo pārkāpumu lietās izņemto transportlīdzekļu glabāšanas izdevumus. IeM savukārt paziņoja, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā norādītie trūkumi ir lēmumos, kuri pieņemti 2008. un 2009.gadā, kad vēl nebija izveidota Nodrošinājuma valsts aģentūra un nebija izstrādāts transportlīdzekļu operatīvas realizācijas mehānisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!