Foto: LETA
Latvijas Reģionu apvienībai (LRA) ir vismaz seši, septiņi ministru amata kandidāti, kurus izvirzīt, ja partiju apvienību uzaicinās strādāt koalīcijā, tomēr pagaidām tie netiks publiskoti, piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem sacīja LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

"Jebkurā gadījumā mums ir vismaz seši, septiņi dažādi ministru amata kandidāti, kuri ir profesionāli un zinoši un var šos amatus nosaukt. Mēs šobrīd nepubliskosim nekādus vārdus un uzvārdus, līdz tam būs jānonāk, kad kāds izteiks kādu piedāvājumu," sacīja politiķis.

Savukārt LRA līderis Mārtiņš Bondars norādīja, ka tas, vai paplašināt koalīciju būs jaunā premjera amata kandidāta rokās. Tāpat personai, kas kandidēs uz Ministru prezidenta amatu, būs jāizšķiras, kā sadalīt ministriju pārraudzību.

Politiķis izvairīgi atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par to, vai partijas "Vienotība" līderei vajadzētu vadīt nākamo Ministru kabinetu.

Bondars arī pauda prieku par to, ka LRA sakrituši viedokļi ar prezidentu gan par to, ka pašreizējā valdība demisionēja ne tikai iekšpartijisko ķīviņu dēļ, bet arī nepadarīto darbu dēļ. Tāpat politiskais spēks bijis vienisprātis ar prezidentu redzējumā par Latvijas nacionālo drošību un tautsaimniecisko attīstību, ka arī demogrāfijas jautājumiem un reģionālo politiku.

Taujāts, vai politiskais spēks ar prezidentu pārrunāja arī iespējamo premjera amata kandidātu, kas varētu sastādīt jauno valdību, Bondars atbildēja, ka vispirms prezidents nosaucis darbus, kas būs jādara nākamajam Ministru kabinetam.

Uz jautājumu, vai Āboltiņa atbilst prezidenta uzstādītajiem valdības vadītāja kritērijiem, politiķis sacīja, ka tas ir jautājums par politisko kultūru un to, kad Latvijā par Ministru prezidentiem kļūs partiju priekšsēdētāji.

"Šobrīd politiskā kultūra ir tāda, ka cilvēki, kuri pieņem būtiskus lēmumus par politiku Latvijā, nav uz skatuves, nav politikā tiešā, redzamā veidā. Bet tie cilvēki, kuri šo cilvēku vārdā pieņem šos lēmumus, atrodas uz šīs skatuves. Un jautājums ir, kad partijas vadītājs stāsies valdības vadītāja amatā - tagad vai pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām," pauda LRA līderis.

Reizē Bondars atzina, ka neviens no kandidātiem, kuriem ir reāla iespēja veidot valdību, neatbilst prezidenta uzstādītajiem kritērijiem.

Runājot par savu kandidatūru uz Ministru prezidenta amatu, parlamentārietis atzīmēja, ka LRA Saeimā ir astoņas balsis un šādā politiskajā situācijā ir grūti pretendēt uz valdības veidošanu un plašu koalīcijas atbalstu.

"Bet, ja koalīcija būtu gatava atbalstīt LRA kandidātu, tad kandidāts ir gatavs uzņemties šādu atbildību. Es šeit runāju par sevi," viņš sacīja.

Savukārt Liepiņš norādīja, ka "no mūsu psues - ja "Vienotība" par premjera amata kandidātu izvirzīs savu partijas priekšsēdētāju, tad mēs respektēsim "Vienotības" izvēli, jo mums nebūs diskusija par to, kāds ir reitings, bet gan par to, kāda būs programma un kā mēs to realizēsim, pēc kādiem kritērijiem".

Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien turpina sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunās valdības izveidi. Prezidents norādījis, ka nākamajam premjeram jābūt spilgtam līderim.

"Vienotība" ceturtdien iesniegusi prezidentam nākamā Ministru kabineta darba uzdevumus. Zaļo un zemnieku savienība paziņoja, ka nestrādās valdībā, kura ir "sastiķēta ar mazajām partijām". Savukārt "Saskaņa" piedāvāja Vējonim izveidot valdību 10 dienu laikā, kā arī nāca klajā ar rosinājumu apvienot vairākas ministrijas - Ekonomikas ar Finanšu ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ar Kultūras ministriju. "Saskaņa" par jaunās valdības izveidi esot gatava runāt par visām Saeimā pārstāvētajām partijām.

Nacionālā apvienība piektdien pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja, ka nepieļaus kompromisa iespēju un "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas vadītā valdībā neiesaistīsies.

Tāpat jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pirmdien paziņoja par savu demisiju, līdz ar to nepieciešams veidot jaunu Ministru kabinetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!