Esošajā koalīcijā ietilpstošā Nacionālā apvienība (NA) nepieļaus kompromisa iespēju un "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas vadītā valdībā neiesaistīties, piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, paziņoja NA līderi Gaidis Bērziņš, Ināra Mūrniece un Roberts Zīle.

Bērziņš atkārtoja iepriekš pausto, ka nākamajam premjerministram ir jābūt ar labu reputāciju un jābauda sabiedrības atbalsts.

"Mūsuprāt, mēs esam ļoti skaidri un precīzi pateikuši, ka nākamās valdības vadītājam ir jābauda sabiedrības uzticība un jābūt labai reputācijai. Mūsuprāt, ja iztrūkst šo elementu, tad tas padziļinātu plaisu starp politiku un sabiedrību," sacīja Bērziņš.

Vienlaikus NA līderi nenosauca, kurš viņiem būtu pieņemamāks premjera amata kandidāts. "Mēs esam devuši iespēju "Vienotībai" kā lielākajai Saeimas frakcijai, izņemot "Saskaņu", izvirzīt savu kandidātu. Tas viss ir viņu rokās. Es domāju, ka ir pāragri runāt par kandidātiem," pauda Bērziņš.

Eiroparlamentārietis un NA valdes loceklis Roberts Zīle sacīja, ka "svarīgi Latvijas sabiedrību vairāk vienot nevis šķelt". "Tas nav skaistumkonkurss, tas ir politiskais process," viņš izteicās.

Bērziņš norādīja, ka sarunās ar prezidentu "izkristalizējās vairākas būtiskas lietas". "Esam vienisprātis ar prezidenta izvirzītajiem nosacījumiem par nākamās valdības sastāvu. Tam jābauda sabiedrības uzticība un tam jābūt ar labu reputāciju (..) Esam arī dzirdējuši no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Darba devēju konfederācijas, ka iepriekšējā valdība nepietiekami komunicēja ar sociālajiem partneriem," viņš sacīja.

Bērziņš arī informēja, ka NA prezidentam ir apliecinājusi gatavību no savas puses strādāt nākamajā valdībā un uzņemties atbildību par tām pašām amatu sfērām, par kurām NA atbild šobrīd. "Sarunas gaitā mēs pārrunājām nākamās valdības prioritātes. Kopumā tie ir drošības jautājumi. No mūsu puses neapšaubāmi tie ir demogrāfijas jautājumi," viņš piebilda.

Iepriekš NA vairākkārt kategoriski paziņojusi, ka nestrādās valdībā, kuras vadītāja ir Āboltiņa. Tāpat NA uzsvērusi, ka ir jāsaglabā esošās koalīcijas kodols, neizslēdzot iespēju, ja rodās tāda nepieciešamība, pieaicināt Latvijas Reģionu apvienību. Vienlaikus politikas kuluāros ilgāku laiku tiek apspriesta iespēja, ka varētu tikt pieprasīta Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) demisija. NA nav skaidri norādījuši, ka par Mūrnieces palikšanu amatā, partija "cīnīsies līdz galam".

"Vienotība" ceturtdien iesniegusi prezidentam nākamā Ministru Kabineta (MK) darba uzdevumus.

Zaļo un zemnieku savienība paziņoja, ka nestrādās valdībā, kura ir "sastiķēta ar mazajām partijām".

Savukārt "Saskaņa" piedāvāja Vējonim izveidot valdību 10 dienu laikā, kā arī nāca klajā ar rosinājumu apvienot vairākas ministrijas - Ekonomikas ar Finanšu ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ar Kultūras ministriju. "Saskaņa" par jaunās valdības izveidi esot gatava runāt par visām Saeimā pārstāvētajām partijām.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir norādījis, ka nākamajam premjeram jābūt spilgtam līderim. Esošā premjere Laimdota Straujuma paziņojusi par savu demisiju. Ceturtdien Vējonis uzsāka tikties ar Saeimā pārstāvētajām partijām, lai runātu par jaunās valdības izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!