Foto: LETA

Neskatoties uz "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) aicinājumu, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) pievienošana koalīcijai būtu neērta pārējiem koalīcijas partneriem, uzskata Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors Ojārs Skudra.

Savu nevēlēšanos koalīcijā redzēt LRA atklāti paudusi "Vienotība", norādīja Skudra, uzsverot, ka līdz šim tam nav izskanējis konkrēts pamatojums.

Skudra uzskata, ka viens no iemesliem izvairīties no LRA iesaistīšanas koalīcijā varētu būt partiju elektorāts - LRA lielā mērā pretendējot uz Zaļo un zemnieku savienības vēlētājiem, kas, pēc Skudras domām, partijai no tās darbības un mērķu viedokļa nebūtu izdevīgi. Tāpat gan "Vienotībai", gan ZZS nebūtu izdevīga LRA līdera Mārtiņa Bondara vēlme atteikties no koalīcijas veidošanas un koalīcijas līgumu izstrādes. Bondars to skaidro ar šādas nepieciešamības nepamatotību likumdošanā, uzsver Skudra.

Skudra akcentē Bondara aizdomas par partiju finansētāju un atbalstītāju ietekmi uz koalīcijas vienošanās tekstiem.

Nevēlēšanās LRA iekļaut nākamās Saeimas koalīcijā varētu būt pamatota arī no budžeta viedokļa - LRA varētu gribēt vairākas budžeta pozīciju izmaiņas, sacīja Skudra. Par iemeslu LRA palikšanai opozīcijā varētu kalpot arī Bondara uzstādījums Eiropas Savienības struktūrfondu sadalījumam pa visu Latviju, nevis tikai pa pilsētām un reģioniem, un šis varētu būt diezgan nopietns strīds partiju starpā, uzskata Skudra.

Izskanējušos ministru portfeļu sadalījumus Skudra komentē piesardzīgi, sakot, ka vairāku ministriju partejiskā piederība būs pamats nopietnām diskusijām. Par šādām problemātiskajām ministrijām Skudra sauc gan Veselības ministriju (VM), kur jau ilgstoši nav ministra, gan arī Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). Skudra uzsver, ka šo ministriju pārraudzībā esošās jomas un jautājumi paredz sarežģītus un nepopulārus lēmumus.

Lai gan publiskajā telpā jau ir izskanējis, ka VL-TB/LNNK būtu gatava pārņemt IZM, Skudra šādu scenāriju apšauba, jo šāda scenārija rezultātā varētu rasties papildu politiskās problēmas partijas "īpašās vai enerģiskās" nostājas dēļ.

Skudra atbalsta vairāku pašreizējo ministru pārvēlēšanu ministra amatā arī nākamajā sasaukumā. Tā Ārlietu ministrijas vadību atkārtoti varētu uzņemties pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs (V), par aizsardzības ministru varētu pārvēlēt Raimondu Vējoni (ZZS). Skudra uzskata, ka arī Jāņa Reira ievēlēšana Finanšu ministrijas vadībā būtu atbalstāma.

Skudra apšauba, ka pastāv reālas iespējas koalīcijas, kuras sastāvā būtu "Saskaņa", pastāvēšanai. Iespējamā kombinācija - "Saskaņa", "No sirds Latvijai" un ZZS - varētu dot balsu vairākumu, tomēr tas varētu novest pie ZZS šķelšanās, kas savukārt radītu situāciju, ka koalīcija pastāv tikai "uz papīra".

Jau ziņots, ka, sākoties pirmajām konsultācijām par jaunās valdības izveidi, koalīcijas partneri jau neoficiāli pauduši savas vēlmes attiecībā uz atbildības jomu sadali jaunajā valdībā.

Pašlaik gan precīzs jomu sadalījums vēl nav skaidrs, tomēr partijas jau informējušas savus partnerus par ministrijām, uz kuru vadību vēlas pretendēt.

Vakar sākās partiju divpusējās tikšanās, jo Valsts prezidents Andris Bērziņš šonedēļ devis laiku partijām savstarpējām konsultācijām. Bērziņš jautājumu par valdības veidošanu ar politiskajām partijām pārrunās nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!