Foto: F64

Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš atbalsta izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa iecerēto ministrijas reformu, viņš piektdien pavēstīja LNT raidījumā "900 sekundes"; turklāt Auziņā ieskatā "solis pareizajā virzienā" esot iecere vienā departamentā apvienot augstāko izglītību, zinātni un inovācijas, par ko no nozares pārstāvjiem skanējusi arī asa kritika.

Augstākā izglītība un zinātne šobrīd tiek administrēti kā divi dažādi sektori, taču dalīt to atsevišķi nebūtu pareizi, uzskata Auziņš, norādot, ka tieši šādas nostājas dēļ Latvijā ir problēmas ar inovācijām. Tāpēc LU rektors vienu no pirmajiem priekšlikumiem Ķīļa reformā – apvienot šos Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) departamentus – vērtā kā pareizu.

Runājot par iecerēto IZM reorganizāciju, Auziņš sacīja: "Ja ministrs grib nopietnas reformas, un šķiet, ka grib, viņam vajag tām instrumentu, un viņa instruments ir IZM." Ja ministrs ir iecerējis reformēt nozari, tā ir viņa kompetence, uzskata LU rektors, kura pieredzē sadarbība ar IZM bijusi ļoti smagnēja, tāpēc reformēt ministriju vajagot "viennozīmīgi".

Auziņa ieskatā, reformas ir nepieciešamas arī augstākās izglītības sistēmā, jo šobrīd Latvijā tā ir sadrumstalota – "pārāk daudz augstskolu un pārāk daudz līdzīgu programmu".

Jau ziņots, ka Ķīlis ir pieņēmis lēmumu par IZM reorganizāciju, kuras rezultātā kopējais amata vietu skaits ministrijā saruks par gandrīz ceturtdaļu jeb aptuveni piecdesmit amata vietām - no 234 līdz mazāk nekā 180, savukārt palikušajiem darbiniekiem tas ļautu celt algas par 10-15%.

Par reformu kritiski bija izteikušies gan Rektoru padomes, gan Latvijas Studentu asociācijas pārstāvji, kuri nepiekrita idejai apvienot Augstākās izglītības un Zinātnes departamentus vienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!