Foto: LETA

Sākot ar 2022. gada 1. janvāri, Malnavas koledža būs daļa no Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU), portālam "Delfi" pavēstīja LLU pārstāve Lana Janmere.

"Abu iestāžu tuvināšanās nodrošinās pēctecību programmās, veicinās izglītības kvalitāti un radīs jaunas iespējas jauniešiem, kuri par savu pirmās lauksaimniecības izglītības ieguves vietu izvēlēsies Malnavu un vēlāk nokļūs arī Jelgavā," preses paziņojumā medijiem paskaidroja LLU pārstāve.

Malnavas koledža būs daļa no LLU, lai nodrošinātu pēctecību lauksaimniecības un ar to saistīto nozaru izglītībā un veicinātu lauku teritoriju sociālekonomisko aktivitāti.

Janmere norādīja, ka koledžas pievienošana universitātei "būs nozīmīgs solis straujākā attīstībā un jaunu iespēju nodrošināšanā saviem studentiem un absolventiem".

Malnavas koledžai šogad apritēja 100 gadi. Koledžā tika īstenotas vidējās profesionālās un 1. līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas lauksaimniecības mehanizācijā un autotransportā, augkopībā, lopkopībā, dārzkopībā un lauksaimniecības uzņēmējdarbībā.

Šobrīd dažāda līmeņa programmās Malnavā kopumā mācās vairāk nekā 450 audzēkņu un studentu.

Koledžas pievienošanās LLU nozīmē, ka koledža turpinās visu skolas mācību programmu īstenošanu Malnavā un zinātniski pētniecisko darbību.

Kā norādīja Janmere, LLU šobrīd ir vienīgā universitāte Latvijā, kas īsteno augstākās izglītības programmas visos Malnavas koledžas mācību virzienos un nodrošina šiem speciālistiem turpmākās izglītošanās iespējas. Universitāte arī ir iespēja specializēties vairākos bioekonomikas virzienos un inženierzinātnēs.

LLU jau ir līdzīga institūciju integrācijas pieredze dārzkopības nozarē, jo 2017. gadā tās pārvaldībā tika nodota Bulduru Dārzkopības vidusskola (BDV). Jāatgādina, ka kopš 2017. gada BVD vairs nav Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā. Vidusskolu atdeva LLU, bet par politisko pārraugu kļuva Zemkopības ministrija.

Jau vēstīts, ka šā gada vasarā spēkā stājās grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz augstskolu pārvaldības reformas ieviešanu, tādējādi mainot augstākās izglītības sistēmas pārvaldību, dalot augstskolas jaunā tipoloģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!