Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Mārupes pašvaldība cer izvairīties no Skultes lidmašīnas pilnīgas iznīcināšanas, portālam "Delfi" pauž vietvaras pārstāve Elīna Brigmane.

Mārupes novada pašvaldība šobrīd gatavo vērtējumu par lidmašīnas vēsturisko nozīmīgumu.

Tam nepieciešams ilgāks laiks, jo pašvaldība vēlas veikt izpēti un uzrunāt starptautiskus ekspertus, kā arī kvalitatīvi sagatavot visus nepieciešamos dokumentus.

Ekspertu vērtējumi tiks izmantoti, lai pamatotu pašvaldības vēlmi lidmašīnu neiznīcināt, jo tā esot unikāls vēstures eksemplārs.

Iepriekš Kultūras ministrija aicināja pašvaldību iesniegt ekspertīzes slēdzienu, kas pamatotu lidmašīnas unikalitāti Eiropas kontekstā.

Pēc ekspertīzes saņemšanas ministrija kopā ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi varēs vēlreiz vērtēt Skultes lidmašīnas pilnīgas demontāžas nepieciešamību.

Jau vēstīts, ka jūlija beigās notika Skultes lidmašīnas "IL–28" pārvietošana uz netālu esošo Aviācijas muzeju.

Savukārt likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" paredz, ka demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus var iekļaut Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) krājumā. Detaļām jāpiemīt mākslinieciskajai vērtībai, arhitektoniskai kvalitātei vai kultūrvēsturiskai vai izglītojošai nozīmei.

Lēmumu par objektu vai fragmentu iekļaušanu LOM krājumā pieņem muzeja direktors, pamatojoties uz muzeja krājuma komisijas atzinumu un konsultējoties ar NKMP.

LOM gan līdz šim nav izrādījis vēlmi izstādīt Skultes lidmašīnas detaļas vai fragmentus savā krājumā. Likums ļauj LOM detaļas izstādīt kādā citā valsts, pašvaldības vai privāti akreditētam muzejam, taču muzejs tā nav lēmis, savukārt Aviācijas muzejs nav saņēmis valsts akreditēta muzeja statusu, tāpēc Skultes lidmašīna tur nevar atrasties.

Kultūras ministrija iepriekš skaidrojusi, ka, ņemot vērā apstākļus, Skultes lidmašīna tomēr būtu jāiznīcina, turklāt ne vēlāk kā līdz 15. novembrim, tāpat kā citi padomju režīmu slavinoši pieminekļi Latvijā.

Lidmašīna Skultes ciemā 1978. gadā uzstādīta uz postamenta, lai izceltu Padomju armijas lidotāju nopelnus Otrajā pasaules karā. Vēsturiski Skultes ciemā, izmantojot šo lidmašīnas modeli, tikuši gatavoti 1. klases lidotāji.

Pašvaldības mājaslapa vēsta, ka lidmašīna ir reta tipa vides objekts, vienīgais šāds Latvijas Republikas teritorijā, un ir vērtīga tūrisma un vēstures kontekstā. Gadu gaitā tā kļuvusi par tūristu apskates objektu un iekļauta gan Latvijas, gan starptautiskajos tūrisma maršrutos, vēstures grāmatās un ceļvežos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!