Foto: LETA

Laila Brice ir laimīga par otrdien Saeimas deputātu pieņemto lēmumu vērsties Lielbritānijas parlamentā un lūgt iedziļināties lietas apstākļos, lai mēģinātu panākt, ka bērna adopcijas lieta tiek izskatīta Latvijā.

Pēc divu Saeimas komisiju kopsēdes viņa žurnālistiem otrdien atzina, ka dzīvojot kā ellē, jo savu meitu pēdējo reizi redzējusi 2013.gadā. Bērns no ģimenes izņemts pēc tam, kad divu gadu vecumā bija atstāts viens pats dzīvoklī.

"Es tiešām esmu vienkārši laimīga ar pieņemto lēmumu, ka nedēļas laikā tiks sagatavots aicinājums Anglijas atbilstošajām institūcijām, lai pēc iespējas ātri atgūtu Latvijas jurisdikcijā Katrīnu," teica māte.

Brice stāstīja, ka meitu pēdējo reizi redzējusi 2013.gada 30.aprīlī, bērna piektajā dzimšanas dienā. "Es pārkāpu [noteikumus], aizgāju uz viņas skolu ar dāvanu un atgādināju, ka es nekad neesmu viņu pametusi, es cīnīšos par viņu. Māte un māsa, mēs cīnīsimies un mēs viņu atgūsim," pauda sieviete.

Kad bērns izņemts no ģimenes, sākotnēji sieviete varēja kontaktēties ar bērnu trīs reizes nedēļā."Tā bija elle," raksturoja Brice. Bērns ir nodots adopcijai un tagad kontaktu vairs neesot. "Es neko nezinu. Man nekādas informācijas nav," sacīja māte.

"Elle. Es joprojām esmu ellē, bet, ar dieva, palīgu es zinu, ka mēs vinnēsim," teica sieviete. Viņa uzskata, ka tikai Latvijas teritorijā ģimenēm ir iespēja uzvarēt šādā tiesas procesā. "Anglijā tiesas sistēma.... kā jau saku, tā ir elle. Nav nekādas iespējas atgūt bērnu, varbūt 1%," teica sieviete.

Jautāta par apstākļiem, kāpēc bērns pirms vairākiem gadiem tika izņemts no ģimenes, viņa pastāstīja, ka bērns tika atstāts viens uz apmēram divām stundām. Tolaik meiteinei bija divi gadi. "Es nekad neesmu teikusi, ka esmu perfekta māte, bet esmu bērnam vienīgā māte," viņa piebilda.

Tieslietu ministrijas (TM) Tiesiskās sadarbības departamenta Bērnu lietu sadarbības nodaļas vadītājs Agris Skudra žurnālistiem pastāstīja, ka līdzšinējie lūgumi Lielbritānijas tiesai nodot lietas izskatīšanu Latvijas tiesā, ir noraidīti.

Viņš nevarēja stāstīt sīkākas detaļas par lietas apstākļiem, bet minēja, ka šis ir izņēmuma gadījums, jo pēc bērna izņemšanas no ģimenes, nav lūgts atrast kādu no bērna tuviniekiem, bet uzsākta adopcija.

"Lielbritānijā, kad izskata šāda veida lietas, sociālais dienests iet ar plānu uz tiesu, kā redz aprūpi bērnam, kas lūgumu apmierina vai noraida. Varianti ir tikai trīs - vai nu ieceļ īpašo aizbildni, vai nosaka bērna dzīvesvietu un tikai galējais līdzeklis ir adopcija," skaidroja TM pārstāvis.

Viņa sacītais liecina, ka lēmums par bērna nodošana adopcijā, varētu nebūt pieņemts tikai tāpēc, ka mazs bērns atstāts viens pats. "Šajā konkrētajā gadījumā tas nav tikai tas apstāklis, kuru es nekomentēšu, tas bija viss kopā ņemot, izvērtējot psihologa atzinumu un tā tālāk," viņš norādīja.

Uz jautājumu, kāpēc no Lielbritānijas iestādēm nav saņemta informācija par šo gadījumu, viņš atbildēja, ka atbildīgās iestādes neesot zinājušas, ka tām ir pienākums par to informēt.

Viņš arī norādīja, ka Lielbritānijā bērnu nevar atstāt vienu līdz 12 gadu vecumam, bet Latvijā līdz 7 gadiem. "Lielbritānijā par vēl lielāku pārkāpumu tiek uzskatīts, ka tu esi pakļāvis bērnu riskam, jo tu nezini, kas varēja notikt," pauda Skudra.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti vērsīsies Lielbritānijas parlamentā saistībā ar Brices lietu.

"Mēs pieņēmām lēmumu sagatavot aicinājumu vērsties Anglijas parlamentā ar aicinājumu rūpīgāk izvērtēt šo tiesas procesu, pievērst uzmanību. Ideālā variantā mēs vēlētos, lai šī tiesvedība notiek Latvijā, jo tie ir Latvijas pilsoņi," par otrdien pieņemto lēmumu informēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Inese Laizāne (NA).

Tādējādi šis jautājums tiks pacelts politiskā līmenī.

"Tas ir politisks aicinājums. Deputāti pieminēja līdzību ar [Pītera] Grestes lietu, kad valsts ir tā, kas savus pilsoņus cenšas aizstāvēt," pauda Laizāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!