Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Universitātes (LU) ilggadējais mecenāts "SIA "Mikrotīkls" piešķīris teju 15 000 eiro LU fondam, portāls "Delfi" uzzināja LU.

Ar šo līdzekļu palīdzību LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF) iegādājusies 32 "iOLab" ierīces un 16 tīmekļa kameras, drīzumā fakultāte saņems arī papildu iegādātos portatīvos datorus. Šīs ierīces palīdzēs studentiem īstenot laboratorijas darbus mājās attālināto mācību laikā.

"Projekta "Mūsdienīgas izglītības principos balstīta Fizikas praktikuma attīstība attālinātu studiju apstākļos" mērķis ir fizikas studiju ietvaros LU FMOF fizikas praktikumā veicamos laboratorijas darbus pielāgot, lai nodrošinātu studentiem iespēju tos īstenot arī attālinātā studiju procesa laikā," norādīts LU fonda mājaslapā.

Ar "iOLab" ierīcēm studenti varēs īstonot dažādus mērījumus arī ārpus laboratorijas. Turklāt ar šīm ierīcēm var veikt arī iegūto mērījumu analīzi. Savukārt tiešsaistes konsultācijās studenti varēs pārrunāt secināto ar laboratorijas darbu vadītāju.

Līdz šim nodrošināt iespēju veikt laboratorijas darbus attālināti bijis liels izaicinājumus, LU fondam norādījusi LU Fizikas nodaļas pasniedzēja Elīna Pavlovska. "Nebija pieejamas pietiekami daudz iekārtu, lai studenti paši savām rokām varētu veikt eksperimentus, tāpēc darbi robežojās tikai ar demonstrācijām un internetā pieejamu simulatoru izmantošanu," viņa paskaidroja.

Ar "iOLab" ierīcēm studenti savās dzīves vietās varēs apgūt eksperimentālās prasmes, piemēram eksperimentāli pārliecināties par dažādiem elektrības un magnētisma principiem, LU fondam norādīja Pavlovska. Turklāt, laboratorijas darbus veicot attālināti, studenti arī patstāvīgi mācās risināt problēmas, norādīja pasniedzēja.

Savukārt kameras, kuras LU iegādājās ar mecenāta atbalstu, izmantos to laboratorijas darbu demonstrēšanai tiešsaistē, kurus ārpus laboratorijas veikt nav iespējams.

"Esam priecīgi un pateicīgi, ka ar LU fonda un SIA "Mikrotīkls" ziedojuma palīdzību varam dot iespēju studentiem ne vien izlasīt vai dzirdēt fizikas likumus, bet tos arī personīgi izjust, ar jaunajām ierīcēm pilnvērtīgi veicot pētījumus arī tagad, kad jau ilgstoši nav iespējams strādāt uz vietas mācību laboratorijās," par finansiālo atbalstu pateicās vispārīgās fizikas praktikuma vadītāja Lolita Podiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!