Foto: F64

Ar pacientiem, kuriem ir nozīmētas konsultācijas pie ārsta mediķu protesta dienā, 7. novembrī, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) un Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) sazināsies pašas, liecina informācija šo ārstniecības iestāžu mājas lapās. Līdzīgi rīkosies arī citas slimnīcas, kuru ārsti protestēs. Arī Nacionālais veselības dienests (NVD) izplatījis informāciju par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām protesta akcijas laikā.

Rīgas Austrumu slimnīca un Stradiņa slimnīca norāda, ka atbalstu akcijai paudušas visas trīs universitātes slimnīcas, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes vadība, kas atbalsta sava personāla un studējošo dalību akcijā. Tāpat akcijā gatavas iesaistīties Latvijas reģionu lielākās slimnīcas. Visas šīs slimnīcas ir izdevušas rīkojumu par darba organizāciju akcijas dienā.

Slimnīcās sola, ka mediķu protesta dienā tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība un akūto pacientu ārstēšana, kā arī nodaļās esošo pacientu droša aprūpe un ārstēšana.

Jau vēstīts, ka protesta akcijā piedalīsies arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārstniecības personas, norādīts BKUS mājaslapā. Slimnīca norāda, ka sazināsies ar katru pacientu, kuram 7. novembrī ieplānotā vizīte atcelta pie kādas no BKUS ārstniecības personām. BKUS darbinieki vienosies telefoniski par vizītes pārcelšanu pēc iespējas tuvākā laikā.

Tieši tāpat individuāli ar pacientiem sazināsies arī, piemēram, Kuldīgas slimnīca, kura mājas lapā norāda: "Kuldīgas slimnīca šajā dienā strādās brīvdienu režīmā – nodaļās esošie pacienti saņems nepieciešamo aprūpi un ārstēšanu, bet uzņemšanas nodaļā būs pieejami dežūrārsti, kuri sniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību un ārstēs akūtus pacientus".

Akciju "Viena diena bez medicīnas personāla" organizē Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA), Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un Latvijas Māsu asociācija (LMA), un atbalsta Latvijas Lielo slimnīcu asociācija (LLSA). Sociālajā tīklā "Facebook" izveidotajā pasākumā aptuveni 1000 cilvēku ir norādījuši, ka plāno apmeklēt šo protestu.

Gatavojoties šai protesta akcijai, kuras laikā atsevišķās ārstniecības iestādēs varētu netikt nodrošināti plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, ārstu speciālistu, ģimenes ārstu konsultācijas, procedūras dienas stacionāros, par valsts apmaksātiem pakalpojumiem atbildīgais Nacionālais veselības dienests (NVD) veic līgumpartneru aptauju. Mērķis ir noskaidrot informāciju par plānoto protesta akcijas dalībnieku skaitu. Iestāde arī aicina ārstus veikt plānveida medicīnisko pakalpojumu pārcelšanu.

NVD uzsver, ka protesta akcijas laikā netiks ietekmēta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Turklāt 7. novembrī visu diennakti padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos varēs saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. "Pieredzējuši speciālisti sniegs konsultācijas tādos vienkāršu saslimšanu gadījumos kā saaukstēšanās, augsta temperatūra, sāpes vēderā, ausīs vai kaklā, vemšana, caureja, muguras sāpes, hronisku slimību paasinājumi u.c.," norāda NVD.

Ar tālruņa speciālistiem iestāde aicina iedzīvotājus konsultēties gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē nākamajā dienā.

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas. "Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās (ja tas ir iespējams), ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi," skaidro NVD.

Iestāde arī atgādina, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida pakalpojuma saņemšana.

Pirms gaidāmās akcijas, NVD īpaši aicina pacientus ar hroniskām saslimšanām savlaicīgi nodrošināties ar ikdienas lietošanai nepieciešamajiem medikamentiem, lūdzot ģimenes ārstu vai ārstu-speciālistu savlaicīgi izrakstīt nepieciešamos recepšu medikamentus.

Ja protesta akcijas norises dienā pacientam slimības dēļ nepieciešams atvērt e-darbnespējas lapu, bet ārsts nestrādā, pacienti tiek aicināti sazināties ar ārstu nākamajā darba dienā.

Jau ziņots, ka nemierā ar trūkstošo finansējumu mediķu atalgojumam ārstniecības personas pārstāvošās organizācijas 7. novembrī rīkos protesta akciju, piketējot pie Saeimas ēkas. Lai mediķi to varētu apmeklēt, akcijas organizatori aicina medicīnas personālu ņemt bezalgas atvaļinājuma dienu, bet tas nebūšot streiks, informēja Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!