Foto: Publicitātes foto
Burtniekos aizvadīta konference "Zinātniskos datos balstīta ezeru apsaimniekošana – Burtnieku ezera piemērs", piedaloties ap 90 interesentiem, pašvaldību pārstāvjiem un vides speciālistiem. Tika prezentēti Burtnieka ezerā uzsāktā ekoloģiskā pētījuma rezultāti.

Vides risinājumu institūta vadošais pētnieks, bioloģijas doktors Matīss Žagars prezentēja Burtnieka ezerā veiktā pētījuma rezultātus, identificējot galveno ezera problēmu cēloņi – piesārņojumu, kas ezerā tiek ieskalots no krastiem un tajā ietekošajām upēm.

Šī piesārņojuma rezultātā ezerā ir labvēlīga vide fitoplanktona jeb dažādu aļģu attīstībai un pārmērīgam to daudzumam, kas nelabvēlīgi atsaucas uz ezera ekoloģisko stāvokli un ūdens kvalitāti.

Stokholmas universitātes vadošā pētniece Barbel Muller Karulis, ņemot vērā pētījumā iegūtos datus, modelēja ezera attīstības scenārijus un to ietekmi uz ezera veselību. Prognozējot iespējamos attīstības scenārijus, iecerēts izstrādāt praktisku Burtnieka ezera apsaimniekošanas plānu.

Somijas Vides institūta vadošais pētnieks ar vairāk kā 40 gadu pieredzi ezeru izpētē un apsaimniekošanā Sammalkorpi Ilkka, stāstot par ezeru apsaimniekošanas un ekoloģiskās atveseļošanas pieredzi Somijā apstiprināja, ka problēmas abās valstīs ir līdzīgas. Viņš demonstrēja vairākus piemērus, kā no ezeriem tiek izņemtas "baltās" zivis, kā rezultātā atjaunojas nepieciešamais zooplanktona daudzums.

Savukārt vides draugs un aktīvists Māris Olte un Vides risinājumu institūta speciālists Armands Roze runāja par licencēto makšķerēšanu kā efektīvu ezeru apsaimniekošanas instrumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!