Foto: stock.xchng

Putnu radītie bojājumi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jumta izolācijas materiālam patlaban ir novērsti, tomēr "Nacionālās būvkompāniju apvienības" un būvuzrauga "Hill International" pārstāvji plāno piesaistīt ornitologus, lai rastu ilgtspējīgu "putnu problēmas" risinājumu nākotnē.

Kā informēja LNB Saimniecības departamenta direktors Ivars Ķīsis, pēc alpīnistu apsekojuma patlaban LNB jumta daļa, kurā tika fiksēts defekts jeb sūce, ir salabota atbilstoši oriģinālajai specifikācijai un ūdens no jumta vairs netek. Pirms tam vienā no telpām pa laikam bija vērojams spainītis, kurā no griestiem pilēja ūdens.

Arīdzan pasākumi Gaismas pils korē var noritēt ierastajā gaitā. "Lai gan - arī iepriekš tecējušie daži pilieni neietekmēja pasākumu norisi un ēkas ekspluatēšanu kopumā," sacīja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Kā stāstīja Ķīsis, izpētot uz jumta esošo videokameru ierakstus, apstiprinājies pieņēmums, ka sūce jumtā radusies, jo konstrukciju šuvju pildījumu - silikonu - mēdz knābāt putni, galvenokārt - vārnas. "Patlaban būtiski ir saprast, ko un kāpēc putni ar silikonu dara," sacīja Ķīsis.

Viņš norādīja, ka LNB korē - 12.stāva līmenī, ārpusē, pie tehniskās platformas - piestiprināts arī speciāls digitālais putnu atbaidītājs. "Tā ir elektroniska ierīce, ar kuras palīdzību tiek izdalīti dažādu putnu sugu trauksmes signāli. Šāda veida ierīces un signālus izmanto arī, lai aizbaidītu putnus no dažādu iemeslu dēļ aizsargājamām teritorijām, piemēram, augļu dārziem, piemājas saimniecībām, ēku jumtiem, noliktavām, graudu uzglabāšanas noliktavām," stāstīja Ķīsis, piebilstot, ka putnu atbaidīšanas iekārtas darbības laikā vārnas vai citi putni uz LNB jumta nav manīti. Tiesa, brīžos, kad atbaidīšanas iekārtas uz brīdi tiek izslēgtas, novērojams, ka putni uz jumta sāk nolaisties.

Kā ziņots, pērn jūnijā ekspluatācijā nodotās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils jumtā šopavasar parādījās pirmais caurums. Defekts jumta korē tika fiksēts un pieteikts būvniekiem kā garantijas laikā risināma problēma.

Kā iepriekš skaidroja pilnsabiedrības "Nacionālā būvkompāniju apvienība" pārstāve Ilga Sokolova, sūce ir radusies tehnoloģiski sarežģītā jumta izolācijas materiāla bojājumu dēļ. Ēkas spice ir veidota no dažādiem materiāliem, tāpēc to salaiduma vietās izmantoti izolācijas materiāli, tostarp silikons. Tika pieļauts, ka to izknābā putni. Jau iepriekš putni ēkas spicei sagādājuši problēmas, tāpēc Latvijas Nacionālā bibliotēka uzstādīja putnu atbaidītāju, tomēr bija redzams, ka tas problēmu nav atrisinājis pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!