Foto: F64
Nedaudz vairāk kā mēneša laikā par Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanu portālā "latvija.lv" parakstījušies 3186 pilsoņi.

Šāds parakstu skaits savākts līdz pirmdienas pulksten 14. Tas nozīmē, ka, lai būtu iespējams līdz 31. oktobrim savākt tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamos 154 865 parakstus, to vākšanas tempam turpmāk būtu vairākkārtīgi jāpieaug.

Parakstīju aktivitāte "latvija.lv" pirmajā mēnesī arī ir vairāk nekā desmit reizes mazāka nekā iepriekšējā mēģinājumā virzīties uz parlamenta atsaukšanu. Tolaik no 2019. gada novembra vidus līdz 2019. gada decembra vidum par Saeimas atsaukšanu bija parakstījušies vairāk nekā 40 000 vēlētāju. Toreiz gada laikā līdz 2020. gada novembrim par 13. Saeimas atsaukšanu kopā izdevās savākt ap 55 000 jeb aptuveni trešdaļu no nepieciešamajiem parakstiem.

Kā ziņots, no 2020. gada 29. decembra līdz 2021. gada 31. oktobrim ir iespējams parakstīties par "Jaunās saskaņa" (JS) iniciatīvu, kas paredz ierosināt tautas nobalsošanu par 13. Saeimas atsaukšanu, iepriekš pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Šī iniciatīva sekoja īsu brīdi pēc tam, kad neizdevās JS un citu politisko aktīvistu pirms vairāk nekā gada sāktā iniciatīva panākt Saeimas atsaukšanu. Lai arī iepriekšējās iniciatīvas sākumposmā paraksti vācās visai raiti, Saeimā nepārstāvētajiem politiskajiem aktīvistiem gada laikā neizdevās savākt nepieciešamo parakstu skaitu.

JS, kurā darbojas arī par sevi par "antifašistu" dēvējošais Jānis Kuzins, nav pārstāvēta Saeimā un Rīgas domē un pērn notikušajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ieguva 1,7% vēlētāju balsu.

Katram vēlētāja parakstam par referenduma ierosināšanu līdz 31. oktobrim jābūt apliecinātam pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzība, parakstus var vākt arī elektroniski, izmantojot Vienoto valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu "latvija.lv" vai citu tiešsaistes sistēmu, kuru iniciatīvas grupa ir izvēlējusies šim nolūkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!