Foto: LETA
Lai arī valdība konceptuāli otrdien, 9. februārī, vienojās par prioritāri pret Covid-19 vakcinējamajām grupām, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) publiskajā telpā nespēj vienoties ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) par pedagogu vietu šajā rindā. IZM uzstāj, ka pedagogi jāvakcinē pirms senioriem 60-70 gadu vecumā un personām ar hroniskām slimībām.

11. februāra rītā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) un veselības ministrs Pavļuts runāja par pedagogu vakcināciju, taču, kā vēsta veselības ministra "Twitter" profils, pie vienošanās viņi nenonāca.

"Neatbalstu [izglītības un zinātnes] ministres pieeju izdarīt politisku spiedienu, lai panāktu, ka kāda profesija tiktu rindā pacelta pirms 60-69 veciem senioriem, kuriem ir daudz augstāks risks smagi saslimt vai nomirt," mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauda Pavļuts.


Savukārt ceturtdien Jaunās konservatīvās partijas valde un frakcija medijiem paziņoja, ka partija turpinās uzstāt uz to, ka pirmsskolas izglītības iestāžu un sākumskolas pedagogi būtu iekļaujami vakcinācijas rindā vienlaicīgi ar senioriem.

"Jaunās konservatīvās partijas ministri ir pauduši skaidru apņemšanos solidarizēties ar pedagogiem un vakcinēties tikai pēc tam, kad tiks uzsākta pedagogu vakcinācija," prese paziņojumā vēstīja partija.

Pēc šobrīd izveidotā plāna pedagogi ir iekļauti 5. prioritāri vakcinējamā grupā uzreiz pēc personām 60-70 gadu vecumā un personām ar hroniskām slimībām.

Portālam "Delfi" IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš (JKP) pamatoja IZM nostāju ar to, ka skolotāji, jo sevišķi pirmsskolas, nevar strādāt attālināti. "Ja mēs gribam, lai kaut kas notiek, nerunājot par psihoemocionālo līmeni bērniem, mums ir jālaiž bērni skolās," iepriekš teica Znotiņš.

Savukārt, veselības ministrs paziņoja, ka "politiski jaukties rindu secībā, kas noteikta ar starptautiski definētu medicīniskā riska pieeju nav pareizi. Pedagogus vakcinēsim pie pirmās iespējas un sāksim tieši ari pirmsskolas pedagogiem".

Iepriekš Pavļuts publiski vērsa uzmanību uz to, ka arī pedagogu vidū ir cilvēki virs 60 gadiem un ar hroniskām saslimšanās, tāpēc daļa pedagogu vakcīnu saņemtu ātrāk. Tomēr Znotiņš uzskata, ka šāda pieeja nav pieļaujama. "Mēs nevaram veikt tādu šķirošanu, ka šie pedagogi [tādi, kuri iekļaujas pirmajās prioritāri vakcinējamo grupās] tagad strādās, un tie jaunie, kam lielāka enerģija un jauda, sēdēs mājās, jo mēs viņus nevakcinēsim," teica Znotiņš.

5. janvārī Veselības ministrija (VM) publiskoja vakcinācijas plānu, kurā rakstīts, ka "pedagogu vakcināciju plānots nodrošināt pēc iespējas ātrāk". Toreizējā plānā izglītības iestāžu darbinieki bija pirms senioriem virs 65 gadu vecuma.

Politiķis Krišjānis Feldmans (JKP) iekš "Twitter" rakstīja, ka VM "parādījās vēlme politisku iemeslu dēļ sabotēt Izglītības sistēmu".

Savukārt VM jau iepriekš norādīja, ka tā noteikusi prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas pēc medicīniskām un epidemioloģiskām indikācijām:

1. personas, kas ir pakļautas visaugstākajam inficēšanās riskam un kas ir saistītas ar pastāvīgu uzturēšanos iestādēs ar visaugstāko Covid-19 izplatības risku (piemēram, ārstniecības personas, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti u. c.);

2. personas, kurām Covid-19 inficēšanās saistīta ar smagiem veselības traucējumiem un nāvi (piemēram, seniori, personas ar hroniskām slimībām, personas, kurām tiek veiktas nopietnas medicīniskas manipulācijas);

3. personas, kuras uzturas paaugstinātas inficēšanās apstākļos, kur nav iespējams ievērot distancēšanos, un kuras saskaras ar lielu skaitu citu cilvēku, tādējādi veicinot infekcijas pārnešanu plašāk sabiedrībā (piemēram, izglītības iestāžu pedagogi).

Ar apstiprinātajām prioritārajām grupām var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!