Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) līmenī būtu jādiskutē par vienotu pieeju Covid-19 sertifikāta derīguma termiņa noteikšanai, teikts Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotajā ziņojumā par nākamnedēļ, 21. septembrī, ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem.

Sagaidāms, ka sanāksmē Slovēnijas prezidentūra informēs par aktuālo situāciju attiecībā uz ES koordināciju Covid-19 ierobežošanā. Kā iespējamie diskusiju temati minēti vakcīnas un vakcinācija, ES digitālā Covid-19 sertifikāta sadarbspējas nodrošināšana ar trešajām valstīm, turpmāka pieeja attiecībā uz ceļošanas ierobežojumiem no/uz trešajām valstīm un ES ietvaros, kā arī vakcīnu ziedošana.

Par minētajiem jautājumiem ir sagatavota arī Latvijas pozīcija, kurā uzsvērts, ka Latvija atbalsta Eiropas Komisijas (EK) centralizētu pieeju ES digitālā Covid-19 sertifikāta sadarbspējas nodrošināšanai ar trešajām valstīm. "Uzskatām, ka globāla līmeņa sertifikāta izveide veicinātu drošāku pārvietošanos," pausts Latvijas pozīcijā.

Tāpat Latvija atbalsta turpmāku ciešu ES koordināciju un vienotu dalībvalstu pieeju attiecībā uz ceļošanas ierobežojumiem no/uz trešajām valstīm, kā arī ES ietvaros.

"Šajā kontekstā būtu svarīgi diskutēt par vienotu pieeju vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņa noteikšanai, ņemot vērā, ka vairākas ES dalībvalstis tādu jau ir noteikušas. Latvija šobrīd nesaskata nepieciešamību noteikt sertifikātu derīguma termiņu un turpinās īstenot procesu atbilstoši ES regulējumam," teikts Latvijas pozīcijā.

Šā gada 7. spetembra valdības sēdē jautājumu par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu skāra arī atsevišķi ministri. Sēdes laikā kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) vēlējās zināt, vai tās valstis, kuras jau ir lēmušas par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, ir pieņēmušas politisku lēmumu, nevis šos lēmumus balstījušas medicīnas ekspertu slēdzienos.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) stāstīja, ka Eiropā ir valstis, kuras noteikušas Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, proti, 270 dienas pēc otrās vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas, tāpēc ministrs vēlējās zināt, ko darīt tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēc Covid-19 sertifikāta derīguma termiņa iztecēšanas vēlēsies doties uz šīm valstīm.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska uzsvēra, ka šie lēmumi ir politiski, nevis balstīti zinātnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!