Foto: DELFI

Labklājības ministrija (LM) 4. novembrī saņēmusi Talsu novada domes deputātes Sociālo un veselības jautājumu komitejas priekšsēdētājas Ingas Gluzdas iesniegumu ar informāciju par diviem klientu nāves gadījumiem Talsu novada pašvaldības iestādē pansionātā "Lauciene", kuri esot notikuši darbinieku nolaidības dēļ, portālu "Delfi" informēja LM Metodiskās vadības un kontroles departamenta vecākā eksperte Dzintra Kandere .

Viņa skaidroja, ka, ņemot vērā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto, ka viens no pašvaldības sociālā dienesta uzdevumiem ir novērtēt sociālā dienesta administrēto un pašvaldības finansēto sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības kvalitāti, LM lūgusi līdz 16. decembrim Talsu novada Sociālo dienestu sniegt vērtējumu par klientei pansionātā "Lauciene" nodrošināto sociālo pakalpojumu. Sieviete veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ šā gada 19. jūnijā tika hospitalizēta un mira slimnīcā 21. jūnijā, norādīja Kandere.

Gluzdas iesniegumā ticis minēts arī kāds šā gada aprīlī noticis gadījums, proti, kādas pansionāta iemītnieces noslīkšana. Pēc ministrijas rīcībā esošās informācijas, pansionāta "Lauciene" kliente bija devusies ikdienas pastaigā un nebija atgriezusies dzīvesvietā. Vēlāk sirmgalve atrasta netālu esošā ūdenskrātuvē.

Arī par šo gadījumu ministrija pieprasījusi informāciju.

LM jau pagājušā gada vasarā veikusi pārbaudi pansionātā "Lauciene" un sniegusi 20 ieteikumus pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai. Ministrija līdz trešdienai, 4. decembrim, ir saņēmusi informāciju, ka no visiem ieteikumiem nav ieviests viens ieteikums un pieci ir ieviešanas procesā, norādīja Kandere.

Šā gada maijā notika LM un Talsu novada domes pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu pansionāta "Lauciene" sniegtā pakalpojuma kvalitāti un ministrijas sniegto ieteikumu ieviešanas gaitu. Pēc tikšanās ministrijas pārstāvji atkārtoti apmeklēja pansionātu.

Par apmeklējuma laikā konstatēto nepietiekamo klientu aprūpi ministrija vēstulē informēja Talsu novada domi un lūdza nekavējoties risināt jautājumu par pansionāta "Lauciene" sniegtā pakalpojuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un nodrošināt klientiem nepieciešamo aprūpi, atbilstoši sociālā darba speciālistu sniegtajam izvērtējumam.

Pēc informācijas saņemšanas no Talsu novada Sociālā dienesta, ministrija vērtēs nepieciešamību veikt atkārtotu pārbaudi pansionātā "Lauciene". Tāpat arī ministrijas speciālisti un pansionāta atbildīgie darbinieki nākamajā nedēļā klātienē pārrunās jautājumus par sociālā pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

Jau ziņots, ka šā gada jūnija izskaņā Talsu novada pašvaldības iestādē – pansionātā "Lauciene" mirušas sirmgalves nāves cēlonis bijis "neprecizēta smaga olbaltumu un enerģētiskā malnutrīcija, kas nozīmē nomiršanu badā," trešdien vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze".

Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka pirmdien, 2. decembrī, policijā ir saņemts iesniegums par kādu sievieti, kura 21. jūnijā nomira. Šobrīd Valsts policijā ir uzsākta pārbaude un tiek skaidroti notikušā apstākļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!