Foto: DELFI

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 17. februārī, sasaucis pie sevis Rīgas pilī visu atbildīgo institūciju vadītājus, lai lemtu par turpmāko rīcību Kristīnes Misānes lietā, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Jau ziņots, ka Dānijas tiesa piektdien, 14. februārī, lēmusi neatbrīvot apcietinājumā esošo Kristīni Misāni, kura Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tiek vainota sava bērna nolaupīšanā, toreiz portālam "Delfi" apstiprināja Misānes pārstāvji.

"Latvijas tauta izjūt solidaritāti ar mūsu pilsoni Misāni. Un es arī pievienojos šai solidaritātei. Jau vairākus mēnešus gan es, gan citas mūsu valsts institūcijas ir aktīvi iesaistītas, lai palīdzētu mūsu pilsonei, bet mēs neapstāsimies, mēs turpināsim par viņu rūpēties," īsā video paziņojumā sacīja Levits.

Valsts prezidents norādīja, ka, ņemot vērā Dānijas tiesas piektdien pieņemto lēmumu, rīt Rīgas pilī sasaukti atbildīgo institūciju vadītāji, lai vienotos par turpmāko rīcību.

Kā liecina Valsts prezidenta darba kārtība nākamajai nedēļai, tikšanās ar mērķi lemt par tālāko rīcību Misānes lietā notiks pirmdien pulksten 9.

Savukārt vietnē "Change.org" savākti vismaz 14 000 paraksti par petīciju, pieprasot izdot Latvijai par sava bērna nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) apsūdzēto Kristīni Misāni.

Petīcijas iniciatore ir Aija Lulle.

Portāls "lsm.lv" iepriekš vēstīja, ka piektdien tiesas sēdē advokāts iesniedzis jaunus pierādījumus, lai Misāne netiktu izdota DĀR, bet prokurors norādījis, ka Misāne ļoti vēlu nākusi klajā ar jauniem pierādījumiem un ļaunprātīgi novilcinājusi tiesu. Prokurors prasīja, lai Misāne pēc iespējas ātrāk, 20. februārī, tiktu izdota DĀR.

Jau ziņots, ka, baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēma meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki.

2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu un tagad DĀR sievietei draud 15 gadus ilgs cietumsods.

Dānijas tiesa iepriekš nolēma aizturēto Misāni paturēt apcietinājumā. Šāds lēmums tika pieņemts, lai arī DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā. Sievietes pārstāvji iepriekš apgalvoja, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību.

"Delfi" jau ziņoja, kamēr Latvija un Dānija cenšas atrisināt jautājumu par Misānes izdošanu, abas iesaistītās strīdus puses – bērna tēvs un māte – aktīvi strādā sabiedrisko attiecību jomā. Proti, to pārstāvji un aizstāvji rīko akcijas un izplata video, katrs cenšoties pārliecināt par savu taisnību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!