Foto: LETA

Trešdien 66 gadu vecumā aizsaulē devies kādreizējais iekšlietu ministrs, Saeimas deputāts un lauksaimnieks Dzintars Jaundžeikars, vēsta Latvijas Motosporta federācija. Jaundžeikars kādu laiku bija šīs federācijas prezidents.

Latvijas Motosporta federācija izsaka dziļu līdzjūtību piederīgajiem un visai motosporta sabiedrībai, kā arī vēsta, ka Jaundžeikara izvadīšana mūžībā notiks šā gada gada 23. martā pulksten 13 Vidrižu kapličā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 1956. gadā dzimušais Jaundžeikars 1980. gadā beidzis Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, 1990. gadā – Lauksaimniecības uzņēmumu augstāko vadības skolu, kļūstot par lauksaimniecības uzņēmumu vadītāju.

Viņš bijis piensaimniecības uzņēmuma AS "Limbažu piens" valdes priekšsēdētājs, 1998. gadā kļuvis par Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) priekšsēdētāju, 2001. gadā par "Limbažu piena" prezidentu. 2001. gadā atkārtoti ievēlēts par "Limbažu piena" valdes priekšsēdētāju.

Tāpat viņš ieņēmis amatus vairākos uzņēmumos.

2001. gada kandidējis Limbažu rajona Vidrižu pagasta padomes vēlēšanās no saraksta "Mēs – pagastam" un ievēlēts par padomes deputātu, bet 2002. gada oktobrī kandidējis 8. Saeimas vēlēšanās no Latvijas Pirmās partijas (LPP) saraksta. Tajā pašā gadā viņu LPP izvirzījusi kā savu kandidātu zemkopības vai arī reģionālās attīstības ministra amatam.

2003. gadā Jaundžeikars netiek pārvēlēts "Limbažu piena" valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatos, bet vēlāk iecelts VAS "Latvijas valsts meži" padomē. Tāpat 2003. gada decembrī viņš ieguvis Saeima deputāta mandātu, stājies Arnolda Laksas vietā.

2004. gada martā ievēlēts par Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas priekšsēdētāju, bet jūnijā kandidējis Eiropas Parlamenta vēlēšanās no LPP saraksta.

2005. gada oktobrī LPP valde izvirzījusi viņu iekšlietu ministra amatam demisionējušā Ērika Jēkabsona vietā. Tā paša gada novembrī viņš kļuvis par iekšlietu ministru Aigara Kalvīša valdībā.

2006. gada maijā Jaundžeikars ievēlēts par LPP priekšsēdētāja vietnieku, bet oktobrī viņš kandidējis 9. Saeimas vēlēšanās no LPP un partijas "Latvijas Ceļš" vēlēšanu apvienības saraksta, bet novembrī Saeima apstiprinājusi deputāta mandātu uz laiku, kamēr Ivars Godmanis pildīs ministra pienākumus. Tāpat novembrī Jaundžeikars ievēlēts par Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju.

Viņš arī darbojies Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, bijis Latvijas motosporta federācijas viceprezidents un Latvijas Cīņu sporta federācijas valdes loceklis.

2010. gada oktobrī kandidējis 10. Saeimas vēlēšanās partiju apvienības "Par Labu Latviju" sarakstā , kā arī kandidējis 11. Saeimas vēlēšanās no Šlesera Reformu partijas LPP/LC saraksta.

LETA arhīva dati liecina, ka 2007. gada oktobrī Rīgas apgabaltiesa noraidīja Jaundžeikara prasību pret toreizējo Saeimas deputāti Lindu Mūrnieci (JL) par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un kompensācijas piedziņu saistībā ar viņas izteikumi raidījumā "Kas notiek Latvijā?" par Jaundžeikara pilnvaru pārkāpšanu automašīnu iepirkuma konkursos. Spriedumu viņš pārsūdzēja, bet 2009. gadā viņi abi ar Mūrnieci strīdā vienojās par izlīgumu šajā lietā.

2011. gada novembrī Jaundžeikaru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja kriminālprocesā, kas satur valsts noslēpumu un kas atzīts par slepenu. 2012. gada 27.novembrī tika pabeigts kriminālprocess par valsts noslēpumu saturošu ziņu izpaušanu saistībā ar informācijas nopludināšanu par politiķu noklausīšanos viesnīcā "Rīdzene". Jaundžeikars tika saukts pie atbildības par uzkūdīšanu, izmantojot starpnieku, izpaust valsts noslēpumu saturošas ziņas. Viņam pierādītas divas nozieguma epizodes. Kopā ar viņu tika apsūdzētas vēl divas personas. Visi apsūdzētie savu vainu atzinuši pilnībā, un, ņemot vērā izdarītā nozieguma raksturu, apsūdzēto personības prokurore piemērojusi priekšrakstu par sodu. Jaundžeikaram noteikts 14 000 latu naudas sods. Viņa advokāts paziņoja, ka Jaundžeikars iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

2013. gadā viņš kļuva par Latvijas Motosporta federācijas prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!