Foto: LETA

Darbam Laimdotas Straujumas (V) vadītajā valdībā, par kuras apstiprināšanu Saeima varētu lemt nākamnedēļ, Nacionālā apvienība (NA) ceturtdien izraudzījusies Daci Melbārdi, Einaru Cilinski un Baibu Broku.

Melbārde, kura tikai pērnā gada novembrī tika apstiprināta kultūras ministra amatā, turpinās vadīt Kultūras ministriju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam NA izvirzījusi Cilinski, bet tieslietu ministra amatam, ko līdz šim ieņēma NA savulaik deleģētais, bet pērnruden partijas nežēlastībā kritušais Jānis Bordāns –, Baiba Broka.

"Delfi" jau ziņoja, ka ceturtdien oficiālu lēmumu par ministra amata kandidātu izvirzīšanu pieņēmusi arī Zaļo un zemnieku savienības valde, kas labklājības ministra amatam izvirzījusi Uldi Auguli, zemkopības ministra amatam – Jāni Dūklavu, bet aizsardzības ministra amatam – Raimondu Vējoni.

NA izraudzījusies arī kandidātus ministriju parlamentāro sekretāru amatiem – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāra amatam apvienība nolēmusi deleģēt Romānu Naudiņu, Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāra amatam – Rihardu Kolu, bet Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatam – Gaidi Bērziņu.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsver, ka visu kandidātu izvirzīšana ir saskaņota ar premjera amata kandidāti Straujumu, no kuras par viņiem saņemts pozitīvs novērtējums.

Dzintars pagaidām visai atturīgi izsakās par to, vai Broka, kura būs viena no NA saraksta līderēm maijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ministra amatu ieņems vien pāris mēnešus. "Tas, vai Broka būs ministre tikai līdz vasarai, ir atkarīgs no Latvijas iedzīvotāju vērtējuma," viņš teica.

Dzintars neslēpj, ka sarunas par iespējamu virzīšanu uz tieslietu ministra amatu notikušas arī ar Tieslietu ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Lazdovski, tomēr, ņemot vērā Straujumas uzstādījumu, ka ministriem būtu jābūt partiju biedriem, NA izšķīrusies par labu Brokas kandidatūrai. Iesniegumu par iestāšanos NA iesniegusi arī Melbārde.

Atbildot uz jautājumu par to, kā Brokas kļūšana par tieslietu ministri ietekmēs maksātnespējas administratoru darbību regulējošo tiesību aktu izmaiņu tālāko likteni, Dzintars apgalvoja, ka Tieslietu ministrija noteikti neatsauks Maksātnespējas likuma grozījumiem iesniegtos priekšlikumus, ko pēc Bordāna iniciatīvas jau atvērtajam likumam iesniedza pašreizējā valdība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam izvirzītais Cilinskis par savu galveno prioritāti, vadot VARAM, sauc sagatavošanos ES struktūrfondu apgūšanai 2014.-2020. gada plānošanas periodā, kā arī jau iesākto ES fondu projektu ieviešanas kontroli. Tāpat uzmanība tikšot pievērsta arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda reformai, attiecību uzlabošanai ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!