Foto: F64

Nākamgad plānots dubultot valsts iemaksas sociālās apdrošināšanas sistēmā par vecākiem, kas atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā, trešdien pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja Labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Patlaban pēc bērnu dzimšanas, kad māmiņa vai tēvs atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā un audzina bērnu līdz 1,5 gadu vecumam, valsts veic apdrošināšanu pensijai no 50 latiem, savukārt trešdien panākts atbalsts iecerei, ka iemaksu summa tiks dubultota, proti, sasniegs 100 latus, skaidroja ministre.

Pēc Viņķeles domām, tas ir ļoti praktisks veids, kā sniegt atbalstu cilvēkiem par izaudzinātajiem bērniem, kad šie cilvēki būs pensijas vecumā. Ministre norādīja, ka pieņemtais lēmums nozīmē, ka šiem cilvēkiem būs lielāka pensija.

Šī lēmuma ietekme uz nākamā gada sociālo budžetu ir aptuveni 1,5 miljoni latu, tāpēc ir iespējama pārstrukturizācija starp sociālā budžeta apakšprogrammām, vienlaikus ministre cer uz ekonomikas apkopšanos un lielāku nodokļu iekasēšanas apjomu.

Kā ziņots, trešdien Demogrāfisko lietu padomes sēdē panākta vienošanās nākamgad no valsts budžeta plānots novirzīt 23 miljonus latu mērķdotācijām pirmsskolas pedagogu algām, kas pašvaldībām atbrīvotu līdzekļus bērnudārzu rindu problēmu risināšanai.

Demogrāfisko lietu padomes mērķis ir veicināt vienotas valsts demogrāfiskās politikas izveidi un īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos.

Padomes sastāvā ir ekonomikas, labklājības, finanšu, iekšlietu, izglītības un zinātnes, kultūras, tieslietu, veselības un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministri, Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieks, Saeimas Sociālo un darba lietu, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Demogrāfijas lietu apakškomisijas pārstāvji, kā arī pārstāvji no Latvijas Universitātes Statistikas un demogrāfijas katedras, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta, Stratēģiskās attīstības komisijas, LPS, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un vairākām nevalstiskajām organizācijām "Asociācija ģimene", Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība, "Nākotnes fonds" un "Latvijas Bērnu forums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!